Tłusty czwartek 2021 - kiedy wypada? Oto najpopularniejsze słodkości na tłusty czwartek

Jakub Kisiel
Jakub Kisiel
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Kiedy przypada w 2021 roku?
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Kiedy przypada w 2021 roku? Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Tłusty czwartek każdego roku rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Sprawdziliśmy, kiedy tłusty czwartek przypada w 2021 roku. Podpowiadamy również, jakich słodkości warto spróbować tego dnia. Zobaczcie najważniejsze informacje dotyczące tłustego czwartku.

Zobacz wideo: Podatek cukrowy dobija polskich producentów

Kiedy przypada tłusty czwartek?

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a w kalendarzu chrześcijańskim wypada zawsze w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Kolejny czwartek przypada tuż po Środzie Popielcowej, która rozpoczyna okres Wielkiego Postu. Tłusty czwartek może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca.

W 2021 roku Wielkanoc przypada 4 kwietnia, co oznacza że tłusty czwartek będziemy obchodzili już 11 lutego.

Tłusty czwartek w niektórych regionach Polski nazywany jest również jako zapusty czy mięsopust. W Polsce, zgodnie z tradycją, tłusty czwartek jest dniem, w którym możemy, a nawet powinniśmy się objadać słodkościami.

Jakie przysmaki przygotować na tłusty czwartek?

Najpopularniejsze potrawy na tłusty czwartek to pączki i faworki, które w zależności od regionu nazywane są również chrustem lub chruścikami. Symbolem tłustego czwartku są paczki, które tego dnia cieszą się ogromnym powodzeniem. Zgodnie z naszymi upodobaniami, pączki możemy jeść z różnym nadzieniem:

  • marmoladą różaną
  • budyniem
  • dżemem truskawkowym
  • powidłami śliwkowymi
  • adwokatem
  • karmelem
  • bitą śmietaną
  • czekoladą

Oprócz pączków i faworków, w tłusty czwartek na polskich stołach królują również inne słodkości. Do tych najbardziej popularnych należą racuchy, bułeczki cynamonowe oraz gniazdka. Dla urozmaicenia można się również skusić na eklerki, oponki serowe czy jabłka w cieście naleśnikowym.

Historia tłustego czwartku

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dopiero w XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądem nie przypominały pączków, które znamy. W środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Tradycja mówiła, że ten, kto trafił na pączka z migdałem lub orzeszkiem, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie