Tłusty czwartek 2019 - kiedy wypada?
Tłusty czwartek to dla wielu bardzo wyczekiwany dzień, można się wtedy bez zbędnych wyrzutów sumienia objadać pysznymi pączkami i faworkami. W sklepach są ogromne kolejki, dlatego warto spróbować przyrządzić pyszne pączki w domu. Przedstawiamy dobry przepis na pączki! Sprawdź >>
Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim zawsze przypada na ostatni czwartek przed wielkim postem, jest zatem świętem ruchomym. W tym roku tłusty czwartek przypada na 28 lutego.
Przepis na pączki Magdy Gessler
Pączki z ulubionym nadzieniem kocha chyba każdy. Niestety kolejki w sklepach w tłusty czwartek są ogromne, dlatego warto przygotować pączki samodzielnie. Chociaż jest to zadanie bardzo czasochłonne, to nie ma większej satysfakcji niż przepyszne pączki. Sprawdź, przepis Magdy Gessler na pączki!
Składniki:
- mąka szymanowska ok. 2 kg
- cukier 300 g
- jajka 30 sztuk
- masło 500 g
- mleko 500 ml
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
- sól 0,5 łyżeczki do kawy
- świeże drożdże 100 g
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- smalec 2,5 kg
- domowy lukier (patrz: porady)500 g
- skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g
Sposób przygotowania:
- Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
- Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
- Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
- W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Czy uda się skończyć z plastikiem?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział
- Legenda Perfectu w domu opieki. Nie ma środków na utrzymanie