Ten sernik z rosą cię zachwyci. Rewelacyjny przepis na ciasto z kropelkami rosy. Jeden składnik jest kluczowy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik z rosą gotowy. Smacznego!
Sernik z rosą gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Słyszeliście o serniku z rosą? To pyszna masa serowa na kruchym cieście z delikatną bezą na wierzchu. Nietypowa nazwa wypieku wzięła się od kuleczek karmelu, które powstają na bezie w wyniku wilgoci ciasta. Sernik z rosą nie tylko pięknie wygląda, ale też wybornie smakuje. Wypróbuj nasz prosty przepis i zobacz, jak zrobić ciasto krok po kroku.

Spis treści

Sernik - ciasto na różne okazje

Sernik to bardzo popularne ciasto, na które niemal każda pani i każdy pan domu mają swój ulubiony przepis.

Najbardziej popularne są m.in.:

Mamy dla Ciebie przepis na pyszny i kremowy sernik z rosą. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu, ale jest bardzo proste. Wystarczy:

  1. zagnieść kruche ciasto.
  2. zmiksować wszystkie składniki na masę serową.
  3. ubić bezę.

Sernik z rosą jest wilgotny i delikatny, co sprawia, że po kilku godzinach od upieczenia na powierzchni bezy zaczną pojawiać się kuleczki rosy, czyli złotego karmelu. To właśnie ten składnik wyróżnia to lekkie jak chmurka ciasto.

Warto samodzielnie zmielić ser, co znacznie wpływa na smak i konsystencję ciasta. Jeśli jednak nie mamy w domu maszynki do mielenia lub chcemy zaoszczędzić czas, to można kupić tzw. ser z wiaderka lub ser śmietankowy.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować sernik z rosą:

Sernik z rosą - prosty i sprawdzony przepis

(czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Gotowy sernik wystudź. Kropelki rosy pojawią się po kilku godzinach.
Gotowy sernik wystudź. Kropelki rosy pojawią się po kilku godzinach. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • skórka z pomarańczy lub cytryny

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Jak zrobić sernik z rosą krok po kroku?

  1. Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta: mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj proszek do pieczenia i jajka. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min.
  2. Ser zmiel dwukrotnie w maszynce na średnich oczkach.
  3. 4 żółtka i dwa jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka odłóż na zrobienie bezy.
  4. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo ser, a następnie budyń, mleko i olej.
  5. Zetrzyj do masy skórkę z pomarańczy lub cytryny i zmiksuj na gładko.
  6. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt i wylep nim dno blaszki razem z bokami.
  7. Na ciasto wylej masę serową.
  8. Piecz sernik ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
  9. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij ubijać białka ze szklanką cukru, na sztywną pianę.
  10. Wyjmij sernik z rosą z piekarnika, po 5 min. połóż na nim bezę.
  11. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik z bezą przez 15 min.
  12. Gotowy sernik wystudź. Kropelki rosy pojawią się po kilku godzinach.

Wyborny sernik z rosą gotowy. Życzymy smacznego!

Sernik z rosą gotowy. Smacznego!

Ten sernik z rosą cię zachwyci. Rewelacyjny przepis na ciast...

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Ten sernik z rosą cię zachwyci. Rewelacyjny przepis na ciasto z kropelkami rosy. Jeden składnik jest kluczowy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie