Spis treści
Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Dieta po 50 roku życia. Co jeść?
Coraz częściej słyszymy jak istotne dla naszego długotrwałego zdrowia jest ruch. Niestety im jesteśmy starsi, tym trudniej dbać o dobre zdrowie. Pewne czynności wykonujemy z coraz trudniejszą precyzją. Dlatego oprócz wysiłku fizycznego potrzeba również zdrowej diety.
Niektóre z produktów oferowanych w sklepach szkodzą nam przez całe życie. Jednak są i takie, których po skończeniu 50 lat powinniśmy odstawić z powrotem na półkę, ponieważ mogą wywołać w organizmie groźne schorzenia.
Sól - przed nią ostrzegają kardiolodzy
Kardiolodzy od dawna ostrzegają, że nierozsądne używanie soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym nadmiar sodu w diecie obciąża nerki i wątrobę, a także wpływa niekorzystnie na pracę mózgu i zatrzymuje wodę w organizmie. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby po pięćdziesiątce. Pamiętajmy, że ten dodatek do żywności znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale także w:
- wysokoprzetworzonej żywności,
- pieczywie,
- marynowanych warzywach,
- serach,
- wędlinach i wielu innych produktach.
Polecamy
Przetworzone mięso - więcej komórek rakowych
Jak wynika licznych badań naukowych, regularne sięganie po znaczne ilości czerwonego mięsa (zwłaszcza smażonego) sprzyja rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chorób serca. Dotyczy to również mięsa przetworzonego takiego jak: wędliny, kiełbasy, pasztety, parówki czy konserwy. Zdaniem ekspertów Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem tego rodzaju produkty spożywanie w nadmiarze podnoszą ryzyko raka jelita grubego aż o 72 proc. Znajdziemy w nich nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe, ale również środki konserwujące i ulepszacze smaku.
Alkohol równa się przedwczesny zgon
Wszyscy doskonale wiemy, że nadmiar alkoholu stopniowo wyniszcza naszą wątrobę. Działa destrukcyjnie również na serce, mózg, trzustkę i nerki. W skrajnych przypadkach częste sięganie po napoje zawierające procenty może przyczynić się do przedwczesnego zgonu. Pamiętajmy, że wraz z upływem nasz metabolizm zwalnia, a co za tym idzie, organizm gorzej radzi sobie z alkoholem.
Polecamy
Cukier to więcej nadwagi i cukrzyca typu 2
Zbyt duże ilości cukru przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów i zaburza prawidłową pracę naszej wątroby.
Znajdziemy go zarówno w słodyczach, jak i w napojach gazowanych, sokach owocowych, jogurtach i płatkach śniadaniowych.
Ta słodka substancja występuje w żywności również pod innymi postaciami. Szkodliwe zamienniki cukru rafinowanego to m.in.: syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, aspartam, acesulfam czy melasa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Koroniewska po śmierci matki została zupełnie sama. Smutne, co mówi o relacji z ojcem
- Paulla prała brudy z ojcem swojego dziecka. Teraz on ma raka. Padły słowa o żerowaniu
- Andrzej Piaseczny przeszedł operację? Wygląda na to, że chciał ukryć opatrunki...
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?