Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść czosnku. Zobacz i uważaj - jeśli masz takie choroby lub dolegliwości

OPRAC.:
Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Mimo mnóstwa właściwości prozdrowotnych czosnku, eksperci i medycy wskazują, że ta roślina może działać niekorzystnie u osób cierpiących na pewne schorzenia i powodować występowanie przykrych dolegliwości. Sprawdź, kto nie powinien jeść czosnku oraz jakie skutki uboczne może mieć włączenie czosnku do diety ►►►
Mimo mnóstwa właściwości prozdrowotnych czosnku, eksperci i medycy wskazują, że ta roślina może działać niekorzystnie u osób cierpiących na pewne schorzenia i powodować występowanie przykrych dolegliwości. Sprawdź, kto nie powinien jeść czosnku oraz jakie skutki uboczne może mieć włączenie czosnku do diety ►►► pixabay
Czosnek to roślina, która ma wiele właściwości zdrowotnych i stosowana jest nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw. Czosnek to cenne źródło mikro- i makroelementów. Do tej pory wyodrębniono ponad 100 aktywnych prozdrowotnie substancji. Niestety, mimo wielu dobroczynnych właściwości, niektóre osoby powinny unikać spożywania czosnku. Kto i dlaczego nie powinien go jeść - szczegóły w galerii artykułu.

Zobacz wideo: Bydgoska policja ostrzega przed oszustwami "na wnuczka"

od 16 lat

Czosnek - mała roślina o wielkich właściwościach

Jakie aktywne substancje znajdziemy w czosnku? To przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy A, C i D, a także cynk, fosfor, wapń, mangan, selen i potas. Zapach czosnku i jego bakteriobójcza właściwość wynika z tego, iż w składzie czosnku znajduje się siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów o nazwie alliina. Przy jego uszkodzeniu wytwarza się silnie pachnący organiczny związek siarki - allicyna. To właśnie allicyna wykazuje silne właściwości bakteriobójcze wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Czosnek ma również wiele składników, które działają antywirusowo.

Powszechnie stosuje się czosnek jako roślinę pomagającą zwalczyć stany chorobowe, przeziębienie czy zakażenia wirusowe.

Ponadto udowodniono, że stosowanie czosnku wpływa korzystnie na:

  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko raka prostaty
  • zmniejsza ryzyko powstawania polipów w jelicie grubym
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i obniża poziom cukru we krwi
  • zwalcza bakterie rodzaju Escherichia, Salmonella, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Klebsiella, Proteus i Clostridium
  • ułatwia gojenie się ran
  • hamuje rozwój choroby Alzheimera, spowalnia rozwój starczej demencji, wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego
  • działa ochronnie przed zawałem i udarem
  • poprawia pracę układu trawiennego
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • zabija również pasożyty jelitowe, zwłaszcza owsiki i glisty
  • jest skuteczny w leczeniu lekoodpornych zakażeń układu moczowego

Nie każdy powinien jeść czosnek

Jednak eksperci i medycy wskazują, że czosnek może działać niekorzystnie u osób cierpiących na pewne schorzenia.

Sprawdź, kto nie powinien jeść czosnku oraz jakie skutki uboczne może mieć włączenie czosnku do diety. Szczegóły w galerii:

Więcej o wpływie produktów na zdrowie człowieka

Osoby zdrowe nie powinny jeść więcej niż 2 ząbków czosnku (w stanie surowym) na dobę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo