Strefa Biznesu - Wzrósł koszt produkcji wędlin
Ze wszystkich roślin strączkowych najlepiej trawiona jest soczewica. By poprawić ich strawność, można dodać przyprawy np. tymianek, kmin rzymski czy majeranek. Przed gotowaniem najlepiej zamoczyć ziarna na około 12 godzin. Następnie wymienić wodę, doprawić i wtedy zagotować. Solić należy dopiero ok. 15 minut przed końcem, by nie utrudniać gotowania strączków i zatrzymać jak najwięcej składników mineralnych.
Suche nasiona roślin strączkowych - dowiesz się o nich w naszej galerii. Czy wszyscy mogą je spożywać?
Najbardziej znane rośliny strączkowe to:
- bób
- ciecierzyca
- groch zielony
- soczewica
- fasola
- soja
Odkrycia archeologiczne dowiodły, że nasiona bobu spożywano już w epoce kamienia, brązu i żelaza. Dziś w naszej diecie często ich brakuje, dlatego warto dowiedzieć się, jakie korzyści płyną z ich jedzenia. Dzięki odpowiedniej obróbce nie będą powodowały nieprzyjemnych dolegliwości. Należy pozbyć się dużej ilości fermentujących cukrów, pozostawiając przy tym inne cenne składniki odżywcze.
Zobacz również na naszej stronie:
Takie owoce pomogą ci w odchudzaniu. Zobacz - większość z nich masz na wyciągnięcie ręki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Projektant gwiazd ostro o stylu Liszowskiej. "Stała się obłym prostokątem"
- Wiemy, ile osób głosowało na Dagmarę Kaźmierską! Tego Pavlović nie przewidziała
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!