Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 32:
Nasiona roślin strączkowych często kojarzone są z nieprzyjemnymi dolegliwościami po ich zjedzeniu. Jednak dzięki odpowiedniej obróbce, możemy o nich zapomnieć. Należy pozbyć się dużej ilości fermentujących cukrów, pozostawiając przy tym inne cenne składniki odżywcze.
Najbardziej znane rośliny strączkowe to:
- bób
- ciecierzyca
- groch zielony
- soczewica
- fasola
- soja
Nasiona roślin strączkowych - jakie mają właściwości? Sprawdź w naszej galerii:
Ze wszystkich roślin strączkowych najlepiej trawiona jest soczewica. By poprawić ich strawność, można dodać przyprawy np. tymianek, kmin rzymski czy majeranek. Przed gotowaniem najlepiej zamoczyć ziarna na około 12 godzin. Następnie wymienić wodę, doprawić i wtedy zagotować. Solić należy dopiero ok. 15 minut przed końcem, by nie utrudniać gotowania strączków i zatrzymać jak najwięcej składników mineralnych.
Przed wprowadzeniem roślin strączkowych do swojej diety, po poradę do lekarza powinny udać się osoby z:
- chorobami tarczycy, ponieważ zawierają substancje, które zaburzają jej funkcjonowanie,
- chorobami wątroby, przewodu pokarmowego i osoby z cukrzycą (powinny unikać głównie bobu)
- wrażliwym żołądkiem, cierpiące na refluks oraz chorobę wrzodową,
- chorobami nowotworowymi (powinny unikać głównie produktów sojowych)
To również może Cię zainteresować:
Te produkty pomogą zbić wysoki poziom cukru we krwi! Wiele z nich masz w domu
Co ma więcej wapnia niż mleko? Sprawdź, które produkty wzmacniają kości i zęby
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?