Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości ma witamina K. Pełni znaczące funkcje w naszym organizmie!

OPRAC.:
Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Aż 90 proc. witaminy K wytwarzają rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Witamina K dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach pozostaje jej niewiele. Jej zawartość zwiększa się podczas fermentacji. W tym materiale dowiesz się, jak witamina K wpływa na Twój organizm! ▶▶
Aż 90 proc. witaminy K wytwarzają rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Witamina K dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach pozostaje jej niewiele. Jej zawartość zwiększa się podczas fermentacji. W tym materiale dowiesz się, jak witamina K wpływa na Twój organizm! ▶▶ pixabay.com
Aż 90 proc. witaminy K wytwarzają rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Witamina K dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach pozostaje jej niewiele. Jej zawartość zwiększa się podczas fermentacji. W tym materiale dowiesz się, jak witamina K wpływa na Twój organizm!

Witamina K jest mieszaniną różnych substancji o podobnej budowie i działaniu. Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. W jej skład wchodzi witamina K1 występująca w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2, która jest syntezowana przez bakterie obecne w jelitach oraz witamina K3 – otrzymywana syntetycznie. Ta ostatnia, jako jedyna, rozpuszcza się również w wodzie.

Dużą ilość witaminy K znajdziemy w:

  • produktach fermentowanych z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
  • niektórych rodzajach sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni).

Witamina K - o tym, jak wpływa na nasz organizm, dowiesz się w poniższej galerii.

Gdzie występuje witamina K?

Najbogatszym źródłem witaminy K są zielone warzywa:

  • brokuł,
  • jarmuż,
  • sałata rzymska,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • zielony groszek,
  • szparagi,
  • kapusta włoska,
  • ogórek
  • kapusta,
  • natka pietruszki.

Niewielkie ilości witaminy K zawiera wątroba wołowa, orzechy i niektóre oleje roślinne oraz soja.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera