
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera proces krzepnięcia krwi oraz jest bardzo potrzebna do rozwoju tkanki kostnej i nie tylko! Nasza dieta powinna dostarczać wszystkich potrzebnych składników, jednak nie zawsze zwracamy na to należytą uwagę. W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K i dzięki jakim składnikom dostarczysz ją do organizmu. ▶▶

Witamina K chroni noworodki przed wystąpieniem skazy krwotocznej, czyli utrzymywania krwi w obrębie naczyń krwionośnych – prowadzi to do krwawienia w obrębie tkanek i narządów.

Trwają badania nad właściwościami leczniczymi witaminy K, które zapobiegają osteoporozie – aktywuje ona białka odpowiedzialne za uwapnianie kości. W Japonii już stosuje się mega dawki witaminy K2 MK -4 w postaci leku.

Witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi – zapobiega zwapnianiu i odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach tętniczych.