Tak przygotujesz smaczne i szybkie desery. Zainspiruj się przepisami i dodaj słodyczy do swojego życia
Brownie
Składniki:
• czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki),
• masło - 200 g (1 kostka),
• cukier - 220 g (1 szklanka),
• jajko - 3 sztuki,
• mąka pszenna typ 550 - 130 g (1 szklanka),
• kakao niesłodzone - 15 g (1,5 łyżki),
• olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka), do posmarowania formy.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności ustaw piekarnik na 180 stopni. Następnie na garnku z lekko gotującą się wodą postaw miskę (wybierz taką, która będzie większa od garnka, aby nie wpadła do środka oraz wykonana ze szkła lub metalu). Do miski włóż połamaną czekoladę i pokrojone masło. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada i masło się rozpuści. W międzyczasie połącz jajka z cukrem.
W drugiej misce dokładnie wymieszaj przesianą mąkę z kakao. Lekko przestudzoną czekoladę wlej do jajek i dokładnie wymieszaj. Dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 24x24 (możesz użyć też tortownicy, lub innej formy o podobnym obwodzie), wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
Do formy wlej ciasto i piecz przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Ciasto możesz jeść zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub musem owocowym.
Źródło: fajnegotowanie.pl