Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kawa - takie są skutki przedawkowania. Sprawdź, jakie kawa ma wady i zalety

MIKIR
Wideo
od 16 lat
Kawa ma liczne właściwości pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, ale nie wszyscy powinni ją pić. Z naszej galerii dowiesz się, jak kawa działa na nasz organizm, co dzieje się z nim po jej wypiciu oraz kto i dlaczego nie powinien pić kawy.

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 3

od 16 lat

Kawa to napój sporządzony z palonych, zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Kawę serwuje się na gorąco lub zimno. Kawa przywędrowała do Europy z Etiopii około XVI wieku. Oprócz herbaty, to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.

To może Cię zainteresować

Jak informuje serwis Kawa.pl, każdego dnia wypijanych jest 2,25 miliarda filiżanek kawy! W Polsce w ciągu ostatniej dekady spożycie kawy wzrosło aż o 80 proc. i obecnie przeciętny Polak wypija 1 filiżankę tego napoju dziennie. To około 3 kg ziaren kawowca rocznie. Dużo? Niekoniecznie. Dla przykładu przeciętny Włoch zużywa 5 kg kawy rocznie, w Norwegii współczynnik wynosi niemal 10 kg kawy na osobę, a w Danii aż 12 kg!

Która kawa jest najpopularniejsza?

Najpopularniejszą odmianą kawy na świecie jest Arabica (to mniej więcej 70 proc. dziennego spożycia), 30 proc. obywateli wybiera Robustę. Arabica jest łagodniejsza w smaku od Robusty, która charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. Robusta zawiera około 50 procent więcej kofeiny od Arabiki i ma bardziej pobudzający wpływ na organizm.

Co jeszcze dzieje się z naszym organizmem, kiedy pijemy kawę? Kto nie powinien sięgać po tę używkę. Sprawdź w galerii:

To może Cię zainteresować

Czy wiesz, że: Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje ok. 1 tysiąca euro za kilogram!

Łaskuny to podrodzina niewielkich, nocnych ssaków drapieżnych z rodziny wiwerowatych. Łaskun chętnie zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat.

Łaskun. Z odchodów tych zwierząt wydobywana jest najdroższa kawa na świecie, Kopi Luwak.
Łaskun. Z odchodów tych zwierząt wydobywana jest najdroższa kawa na świecie, Kopi Luwak. wikipedia

***

Sprawdź również te artykuły

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera