Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak długo możemy mrozić schab, drób, ryby, warzywa. Takie terminy są bardzo ważne [lista]

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
- Ważne, by pamiętać o sprawdzeniu temperatury w zamrażarce - nie może być ona wyższa niż -18 stopni Celsjusza - zaznacza Monika Berger, ekspert marki Berger. Dodatkowo zwróćmy uwagę jak długo mrozimy dany produkt. Szczegóły prezentujemy na kolejnych slajdach naszej galerii.
- Ważne, by pamiętać o sprawdzeniu temperatury w zamrażarce - nie może być ona wyższa niż -18 stopni Celsjusza - zaznacza Monika Berger, ekspert marki Berger. Dodatkowo zwróćmy uwagę jak długo mrozimy dany produkt. Szczegóły prezentujemy na kolejnych slajdach naszej galerii. Haier Group
Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Dodatkowo zwróćmy uwagę jak długo mrozimy dany produkt. Rodzaj mięsa determinuje optymalny czas mrożenia.

Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele produktów czy przyrządzonych potraw jesteśmy w stanie zamrozić bez żadnego uszczerbku na ich jakości. To szczególnie przydatna informacja w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, gdy tradycyjnie przygotowujemy za dużo jedzenia.

Jeśli po świętach do zamrażarki schowaliśmy bigos, pasztet czy roladę, to nie mamy powodów do niepokoju. Te dania można mrozić. Na czele listy świątecznych rarytasów, którym mrożenie wręcz służy, jest bigos. Odmrażany i wielokrotnie podgrzewany nic nie traci ze swojego aromatu, zyskuje za to dodatkowe walory smakowe.

Na czym polega kulinarny recykling?Aby nie wyrzucać nadmiaru jedzenia - i to nie tylko po świętach - pozostałe z poszczególnych dań resztki możemy także z powodzeniem zamienić w nowy kulinarny przysmak. Ryby świetnie sprawdzą się do zapiekanek czy rozmaitych past. Mięso możemy wykorzystać do wytrawnych tart, omletu czy ugotowania aromatycznego żurku. Mięso w wersji pieczonej będzie doskonale smakować po zmieleniu, jako farsz np. do pasztecików. Jeśli w lodówce wciąż zalegają nam warzywa, spożytkujmy je do sałatek czy makaronowych zapiekanek. Z kolei na bazie owoców przygotujmy przepyszne i zdrowe koktajle.

Tak długo możemy mrozić mięso, ryby, warzywa - lista w poniższej galerii

- Ważne, by pamiętać o sprawdzeniu temperatury w zamrażarce - nie może być ona wyższa niż -18 stopni Celsjusza - zaznacza Monika Berger, ekspert marki Berger. Dodatkowo zwróćmy uwagę jak długo mrozimy dany produkt. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera