Zobacz
W zależności od technologii produkcji, chipsy to prażone lub smażone plastry ziemniaka z przyprawami. Wiele chipsów powstaje nie z surowych ziemniaków, ale z papki ziemniaczanej, którą formuje się w pożądany kształt i w takiej formie doprawia i preparuje. Chipsy spożywane od czasu do czasu nie rujnują zdrowia, ale jedzone regularnie mają na nie ogromny - i niestety - negatywny wpływ.
Zobacz, jak chipsy wpływają na zdrowie oraz co stanie się z organizmem, kiedy przestaniesz je jeść:
Więcej o wpływie produktów na zdrowie człowieka
- Miód zdrowy dla każdego? Nie zawsze! Kto i dlaczego nie powinien jeść miodu?
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz kurkumę
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy stosujesz oliwę z oliwek
- To dzieje się z organizmem kiedy pijesz sok jabłkowy. Kto nie powinien go pić?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy pijesz mleko. Kto nie powinien spożywać mleka?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz szpinak. Kto nie powiniengo spożywać?
Taka jest wartość odżywcza chipsów
Chipsy ziemniaczane są bogatym źródłem tłuszczów (28–41 g na 100 g chipsów; zwykle głównie nasycone kwasy tłuszczowe) oraz węglowodanów (42–62 g; głównie skrobia ziemniaczana). Zawierają błonnik (2–9 g) i białka (3,5–6 g). Kaloryczność jest wysoka – wynosi 505–549 kcal/100 g. Chipsy są także źródłem żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E.
Pamiętaj: 100 g chipsów to około połowa dziennego zalecanego limitu spożycia soli), w tym sodu!
To może Cię zainteresować
- Masz takie ugryzienia na skórze? To mogą być pluskwy! Jak się ich pozbyć?
- Tych produktów nie powinno się jeść na noc. Unikaj jedzenia tego przed snem [lista]
- Tych leków nigdy nie łącz z alkoholem. Możesz to przypłacić zdrowiem, a nawet życiem!
- Te objawy mogą świadczyć, że masz niedobory magnezu. Czym to grozi?
- Te znaki na murach domów i kamienic mogą zostawiać złodzieje. Co oznaczają?
- Te ryby mogą szkodzić zdrowiu. Oto TOP 10 ryb, których lepiej nie jeść [lista]
Skąd wzięły się chipsy?
Według najpopularniejszej wersji, chipsy powstały przypadkiem w 1853 roku, w pewnej amerykańskiej restauracji. Kucharz George Crum, zdenerwowany przez klienta, któremu nie odpowiadała grubość pieczonych ziemniaków, pokroił je tak cienko, że były prawie przezroczyste. Klientowi bardzo spodobały się tak podane ziemniaki, dlatego kucharz wprowadził na stałe chipsy do swojego menu pod nazwą „Saratoga Chips” (od miasta Saratoga Springs, w którym się to działo). Do historii z Saratogi należy podchodzić z dystansem - przepis na chipsy został wydrukowany w Stanach Zjednoczonych w 1832 roku w książce przetłumaczonej ze starszego angielskiego zbioru przepisów. Za pierwszą firmę produkującą chipsy ziemniaczane na masową skalę uznaje się „Mikesell's Potato Chip Company”, które zostało założone w 1910 roku w Ohio. (za wikipedia)
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?