Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drzwi otwarte w bydgoskim gastronomiku: sushi, gofry, bitwa na smaki i pokaz kelnerski [zdjęcia]

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
W sobotę, 20 maja w bydgoskim "gastronomiku" wiele się działo. Były ciekawe spotkania, pokazy kulinarne i prezentacje - tak szkoła przy ul. Konarskiego zachęcała kandydatów do nauki w zawodach, w których kształci. W warsztatach szkolnych uczniowie ostatnich klas szkół podstawowych mogli zobaczyć, jak przyrządzić sushi, burgery jarskie, wyroby z ciasta francuskiego czy mini pizzę. W czasie drzwi otwartych odbyły się też finały konkursów „Desery Świata”  oraz „Barista”. Była też „Bitwa na drobiowe smaki” i samodzielne przygotowanie przez ósmoklasistów gofrów do degustacji.
W sobotę, 20 maja w bydgoskim "gastronomiku" wiele się działo. Były ciekawe spotkania, pokazy kulinarne i prezentacje - tak szkoła przy ul. Konarskiego zachęcała kandydatów do nauki w zawodach, w których kształci. W warsztatach szkolnych uczniowie ostatnich klas szkół podstawowych mogli zobaczyć, jak przyrządzić sushi, burgery jarskie, wyroby z ciasta francuskiego czy mini pizzę. W czasie drzwi otwartych odbyły się też finały konkursów „Desery Świata” oraz „Barista”. Była też „Bitwa na drobiowe smaki” i samodzielne przygotowanie przez ósmoklasistów gofrów do degustacji. Dariusz Bloch
To był dzień pełen atrakcji połączony z degustacją smacznych dań. W sobotę (21 maja) w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy dla ósmoklasistów przygotowano bardzo bogaty program.

Zobacz wideo: Ćwiczenia służb ratowniczych na S5 pod Bydgoszczą.

od 16 lat

Były ciekawe spotkania, pokazy kulinarne i prezentacje - tak szkoła przy ul. Konarskiego zachęcała kandydatów do nauki w zawodach, w których kształci. W warsztatach szkolnych uczniowie ostatnich klas szkół podstawowych mogli zobaczyć, jak przyrządzić sushi, burgery jarskie, wyroby z ciasta francuskiego czy mini pizzę. W czasie drzwi otwartych odbyły się też finały konkursów „Desery Świata” oraz „Barista”. Była też „Bitwa na drobiowe smaki” i samodzielne przygotowanie przez ósmoklasistów gofrów do degustacji.

Słowem, w atrakcyjny sposób można było zapoznać się z ofertą placówki. Chętni zobaczyli też wędzarnię, a przy okazji mogli dowiedzieć się więcej o innowacji pedagogicznej "Uwędzeni w Gastronomiku". Z kolei zainteresowani nauką w zawodzie kelnera obejrzeli pokaz kelnerski. Zaprezentowany został serwis synchroniczny i mobilny bar z drinkami bezalkoholowymi.

Nie zabrakło, oczywiście, spotkań z absolwentami ZSG-H. Po raz pierwszy, specjalnie na drzwi otwarte, szkoła udostępniła oddany w tym roku szkolnym pokój hotelowy do ćwiczeń dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarz.

Na placu przy szkole odbył się pokaz taneczny "Taniec połamaniec", a w sali gimnastycznej rozegrano turniej siatkarski. Można było też zwiedzić wystawę poświęconą życiu i twórczości Jarosława Iwaszkiewicza, patrona szkoły, czy dowiedzieć się więcej o kulturze picia herbaty angielskiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto