Ta wiadomość to oszustwo: "to chyba ty na zdjęciach tutaj, ktoś je wrzucił" [Wirus na Facebooku]

online
Jeśli dostaliśmy na Facebooku wiadomość o podobnej treści, radzimy w nią nie klikać, bo możemy stracić dostęp do własnego konta na Facebooku. Wyjaśniamy w artykule, jak działają oszuści.
Jeśli dostaliśmy na Facebooku wiadomość o podobnej treści, radzimy w nią nie klikać, bo możemy stracić dostęp do własnego konta na Facebooku. Wyjaśniamy w artykule, jak działają oszuści. pixabay/FB
Uwaga, na Facebooku pojawił się wirus, który infekuje aplikację Messenger i daje dostęp jego twórcom do używania aplikacji bez wiedzy użytkownika. W ten sposób oszuści rozsyłają wiadomość o tej lub podobnej treści: "Ej, to chyba ty na zdjeciach tutaj, ktos je wrzucil przechwycone-fotki.eu - Lepiej szybko to usun" (pisownia oryginalna). Radzimy jednak nie klikać w taką wiadomość, bo możemy stracić dostęp do własnego konta na Facebooku. Wyjaśniamy krótko, jak działają oszuści i co robić, gdy dostaniemy taką wiadomość od znajomego.

Wiadomości o rzekomo naszych zdjęciach przychodzą od naszych znajomych. Nie dajmy się zwieść - to nie nasi znajomi je wysyłają, ale wirus, który zainfekował ich aplikację. Dostajemy ostrzeżenie o przerobionych zdjęciach z likiem prowadzącym do strony, które wymaga od nas zalogowania się do naszego konta na Facebooku - w ten sposób mamy uwierzytelnić, że działamy we własnym interesie i chcemy usunąć przerobione zdjęcia.

Czytaj także

Przerobione zdjęcia na Facebooku? Nie, to oszustwo

Panel, do którego się logujemy to nie panel startowy Facebooka, ale strona stworzona do przechwytywania danych. To, co tam wpiszemy zostanie zapisane i przekazane dalej do bazy. Jeśli podaliśmy prawdziwe dane logowania, dostaną je oszuści, którzy najprawdopodobniej od razu przejmą kontrolę nad naszym profilem na Facebooku. Ten zapewne zostanie użyty do szukania kolejnych naiwnych.

RADA: Jeśli otrzymasz wiadomość od znajomego z informacją, że w sieci pojawiły się Twoje przerobione zdjęcia, zignoruj to. To próba oszustwa. Poinformuj znajomego, że ma zainfekowaną aplikację. Do znajomego zadzwoń lub napisz SMS. Nie używaj do tego Messengera ani Facebooka - osoba, która przejęła kontrolę nad jego kontem zauważy to i skasuje ostrzeżenie.

Czytaj także

Kliknąłeś w link do 'przerobionych zdjęć'? Ratuj konto na Facebooku

Jeśli nieopatrznie kliknąłeś w podany w wiadomości link i wpisałeś tam swoje dane, wejdź pod ten adres: https://facebook.com/hacked i postępuj zgodnie z instrukcjami:

  • wyloguj nienzne Ci urządzenia, z których nastąpiło logowanie na Twoje konto
  • zmień hasło dostępu do Facebooka
  • włącz dwuetapowe logowanie do Facebooka (by zalogować się na konto FB, trzeba będzie wpisać kod, który dostaniesz SMS-em na swój telefon)
  • sprawdź, jakie aplikacje są podpięte do Twojego konta i usuń te, których nie rozpoznajesz.

WIĘCEJ O PRÓBACH OSZUSTW NA "PRZEROBIONE ZDJĘCIA"

Podajesz numer telefonu? Może Cię to słono kosztować!

Oszuści często wykorzystują tego typu informacje, by wyciągnąć od użytkowników Facebooka realne pieniądze. Często panele, które rzekomo mają służyć do logowania do Facebooka, są panelami które zapisują użytkowników do kosztownych usług Premium SMS. Jeśli w panelu logowania pojawiają się monity o podanie numeru telefonu i weryfikację kodem PIN, można być niemal pewnym, że właśnie w taki sposób zostanie aktywowana usługa Premium SMS na naszym numerze. Szerzej o tego typu oszustwach pisze portal NIEBEZPIECZNIK

FLESZ: Miliony na bezpieczeństwo w sieci. Powstaje Cyberwojsko.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 39

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
18 stycznia, 12:07, Gość:

Pajace lewackie i pejs zbok... Trzeba być durnym aby wstawiać fotki .. ha ha fotka z lewa nóżką ha ha i prawa nóżka

Fotka na kibelku i fotka na śmietniku .. och to takie trendy ,, takie europejskie.. tylko rozumu brak ..!!!!

Zamknij jadake prawicowa swinio..idz lepiej wielbic rydzyka

G
Gość

Pajace lewackie i pejs zbok... Trzeba być durnym aby wstawiać fotki .. ha ha fotka z lewa nóżką ha ha i prawa nóżka

Fotka na kibelku i fotka na śmietniku .. och to takie trendy ,, takie europejskie.. tylko rozumu brak ..!!!!

G
Gość
24 grudnia 2019, 21:09, Poziom tej strony...:

We wrześniu dostałem taka wiadomość. Świeżynka nie ma co, tylko czekać aż w kwietniu będziecie pisać o sylwestrze 2019. A co do wirusa jak ktoś jest tak głupi by podać swoje dane do logowania to nie powinien zbliżać się do technologii

Nie jesteś pępkiem świata,myślisz że artykuł dotyczy właśnie Ciebie?😀😀Ja wczoraj dostałam wiadomość że jestem w tv gdzieś w tle,a że był finał WOŚP to wydawało się autentyczne

J
Ja

dobrze że już nie mam Facebooka to się nie martwię o takie gówno :)

G
Gość

Bo ja kliknąłem w ten link ale skapłem się że to wirus i się nie ligowałem. Czy też mam wirusa?

K
KoniQczek

ja to wlasnie mialem przed chwilą ale na szczescie zmienilem haslo, i musze czekac 24h na odblokowanie:(

G
Gość

Do mnie dzisiaj też przyszedł ten link. Ale odrazu się zorientowałam, że to wirus. Nie jestem taka głupia.

G
Gość
29 grudnia, 11:08, Maruś:

XD super klikalem w to 3 razy i nie mam wirusa

29 grudnia, 11:08, Gość:

(Nie w jeden dzień tylko w czasie pół roku)

Mi odrazu zadziałał 🤦👌

G
Gość

Ogólnie to ten wirus pojawił się chyba z 3 miesiące temu więc trochę opóźniony artykuł :)

G
Gość

Ja na pewno bym się nie nabrał, bo nie wychodzę nigdy z domu

G
Gość
29 grudnia, 11:08, Maruś:

XD super klikalem w to 3 razy i nie mam wirusa

(Nie w jeden dzień tylko w czasie pół roku)

M
Maruś

XD super klikalem w to 3 razy i nie mam wirusa

G
Gość
23 grudnia, 18:39, Gość:

Miałam to samo tylko pisało coś innego. Jak się niemylę to było tak: "Ktoś wrzucił twoje nagie zdjęcie (link). Lepiej szybko to usuń" Miałam raz włączyć ten link, ale zapomniałam. Dziękuję wam, że powiedzieliście o tym. Gdyby was nie było to bym kliknela i po face.

Ja również dostałam taką wiadomość

G
Gość

Eh też dostałam takie coś przez co po kilku dniach równiez dostalam i podobna wjadomosc wysłala sie do WSZYSTKICH znajomych na mess ://

G
Gość

To szybcy jestescie XDDDDDD boomer s p e e d

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3