reklama

Ta wiadomość to oszustwo: "to chyba ty na zdjeciach tutaj, ktos je wrzucil - Lepiej szybko to usun" [wirus, facebook] 9.12.2019 r.

online
Jeśli dostaliśmy na Facebooku wiadomość o podobnej treści, radzimy w nią nie klikać, bo możemy stracić dostęp do własnego konta na Facebooku. Wyjaśniamy w artykule, jak działają oszuści.
Jeśli dostaliśmy na Facebooku wiadomość o podobnej treści, radzimy w nią nie klikać, bo możemy stracić dostęp do własnego konta na Facebooku. Wyjaśniamy w artykule, jak działają oszuści. pixabay/FB
Uwaga, na Facebooku pojawił się wirus, który infekuje aplikację Messenger i daje dostęp jego twórcom do używania aplikacji bez wiedzy użytkownika. W ten sposób oszuści rozsyłają wiadomość o tej lub podobnej treści: "Ej, to chyba ty na zdjeciach tutaj, ktos je wrzucil przechwycone-fotki.eu - Lepiej szybko to usun" (pisownia oryginalna). Radzimy jednak nie klikać w taką wiadomość, bo możemy stracić dostęp do własnego konta na Facebooku. Wyjaśniamy krótko, jak działają oszuści i co robić, gdy dostaniemy taką wiadomość od znajomego.

Wiadomości o rzekomo naszych zdjęciach przychodzą od naszych znajomych. Nie dajmy się zwieść - to nie nasi znajomi je wysyłają, ale wirus, który zainfekował ich aplikację. Dostajemy ostrzeżenie o przerobionych zdjęciach z likiem prowadzącym do strony, które wymaga od nas zalogowania się do naszego konta na Facebooku - w ten sposób mamy uwierzytelnić, że działamy we własnym interesie i chcemy usunąć przerobione zdjęcia.

Czytaj także

Przerobione zdjęcia na Facebooku? Nie, to oszustwo

Panel, do którego się logujemy to nie panel startowy Facebooka, ale strona stworzona do przechwytywania danych. To, co tam wpiszemy zostanie zapisane i przekazane dalej do bazy. Jeśli podaliśmy prawdziwe dane logowania, dostaną je oszuści, którzy najprawdopodobniej od razu przejmą kontrolę nad naszym profilem na Facebooku. Ten zapewne zostanie użyty do szukania kolejnych naiwnych.

RADA: Jeśli otrzymasz wiadomość od znajomego z informacją, że w sieci pojawiły się Twoje przerobione zdjęcia, zignoruj to. To próba oszustwa. Poinformuj znajomego, że ma zainfekowaną aplikację. Do znajomego zadzwoń lub napisz SMS. Nie używaj do tego Messengera ani Facebooka - osoba, która przejęła kontrolę nad jego kontem zauważy to i skasuje ostrzeżenie.

Czytaj także

Kliknąłeś w link do 'przerobionych zdjęć'? Ratuj konto na Facebooku

Jeśli nieopatrznie kliknąłeś w podany w wiadomości link i wpisałeś tam swoje dane, wejdź pod ten adres: https://facebook.com/hacked i postępuj zgodnie z instrukcjami:

  • wyloguj nienzne Ci urządzenia, z których nastąpiło logowanie na Twoje konto
  • zmień hasło dostępu do Facebooka
  • włącz dwuetapowe logowanie do Facebooka (by zalogować się na konto FB, trzeba będzie wpisać kod, który dostaniesz SMS-em na swój telefon)
  • sprawdź, jakie aplikacje są podpięte do Twojego konta i usuń te, których nie rozpoznajesz.

WIĘCEJ O PRÓBACH OSZUSTW NA "PRZEROBIONE ZDJĘCIA"

Podajesz numer telefonu? Może Cię to słono kosztować!

Oszuści często wykorzystują tego typu informacje, by wyciągnąć od użytkowników Facebooka realne pieniądze. Często panele, które rzekomo mają służyć do logowania do Facebooka, są panelami które zapisują użytkowników do kosztownych usług Premium SMS. Jeśli w panelu logowania pojawiają się monity o podanie numeru telefonu i weryfikację kodem PIN, można być niemal pewnym, że właśnie w taki sposób zostanie aktywowana usługa Premium SMS na naszym numerze. Szerzej o tego typu oszustwach pisze portal NIEBEZPIECZNIK

elektryczne samoloty nadlatują, hybrydy na polskim niebie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
6 grudnia, 03:27, Freelancer:

Przestroga dla wszystkich! Takie portale społecznościowe i komunikatory jak Facebook, Messenger, twitter, Instagram, WhatsApp, SnaChat czy skype opierają się na inwigilacji, szpiegostwie, zbieraniu wszelkich danych czy wglądzie w rozmowy dwóch użytkowników. A wiadomo że to co jest tworzone w Stanach a potem wdrażane, nigdy nie będzie dobre, skuteczne ani bezpieczne. USA opiera się na wszelkim podstępie i niebezpieczeństwie, bo taka jest ich struktura wewnętrzna.

Natomiast obecnie jednym z najlepszych komunikatorów to GG (Gadu-Gadu), który jest niezawodny, funkcjonalny i innowacyjny oraz zapewnia poufność jak i prywatność. Polecam go wszystkim! 👍

Karol ty zboku dam Ci takie gadu gadu że w końcu tego małego Ci utna. Ty [wulgaryzm]wcu wszystkich kobiet spadaj z tad i sie nie wypowiadaj lowelasie pojszczany.

M
Maria

Dostałam taką wiadomość 2 dni temu

F
Freelancer

Przestroga dla wszystkich! Takie portale społecznościowe i komunikatory jak Facebook, Messenger, twitter, Instagram, WhatsApp, SnaChat czy skype opierają się na inwigilacji, szpiegostwie, zbieraniu wszelkich danych czy wglądzie w rozmowy dwóch użytkowników. A wiadomo że to co jest tworzone w Stanach a potem wdrażane, nigdy nie będzie dobre, skuteczne ani bezpieczne. USA opiera się na wszelkim podstępie i niebezpieczeństwie, bo taka jest ich struktura wewnętrzna.

Natomiast obecnie jednym z najlepszych komunikatorów to GG (Gadu-Gadu), który jest niezawodny, funkcjonalny i innowacyjny oraz zapewnia poufność jak i prywatność. Polecam go wszystkim! 👍

G
Gość

Usunreklamy

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3