W skrócie
Szarlotka to zdecydowanie najbardziej jesienne ciasto, jakie można sobie wymarzyć. Sezon na jabłka trwa, a użycie ich do ciast, deserów i dań wytrawnych jest niemal obowiązkowe. Aby wykorzystać efektywnie jabłka w kuchni, proponujemy przepis na szarlotkę. Wystarczy zrobić kruche ciasto, uprażyć jabłka, doprawić je cynamonem i zetrzeć ciasto na wierzchu. Oto klasyczna szarlotka na kruchym cieście, która urozmaici rodzinny obiad.
Zobacz także: Przepisy z jabłkami. Jabłecznik i inne frykasy z jabłek
Szarlotka – przepis na tradycyjne ciasto
Liczba porcji: około 16-20, Czas przygotowania: 2 godziny, w tym: 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + około 40 minut pieczenia.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 3 żółtka,
- 50 g cukru,
- 80 g śmietany 12%,
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.
Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek,
- 50 g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Opcjonalnie do piany bezowej:
- 3 białka (pozostałe po zrobieniu kruchego ciasta),
- 30 g cukru.

Jak zrobić szarlotkę?
Przygotowanie:
Szarlotka – ciasto kruche:
- Z wymienionych składników należy zagnieść gładkie ciasto.
- Ciasto trzeba podzielić na dwie części. 1/3 ciasta ma być pozostawiona do zrobienia kruszonki na cieście. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
- Formę (np.: tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dwiema trzecimi ciasta na spodzie. Ciasto można też cienko rozwałkować i przełożyć na wałku do wybranej formy.
- Spód do szarlotki trzeba ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 190°C.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
- Opcjonalnie białka, które zostały po zrobieniu kruchego ciasta, można ubić z trzema łyżkami cukru i rozłożyć na cieście z masą jabłkową.
- Następnie pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce lub porozrywać placami i ułożyć na wierzchu.
- Szarlotka powinna być wstawiona do piekarnika i pieczona przez 30-40 minut.
- Wierzch powinien być jasnobrązowy. Upieczoną szarlotkę należy ostudzić w formie. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Nadzienie jabłkowe do szarlotki (prażone jabłka):
- W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, należy przygotowywać jabłka.
- Owoce należy obrać i pokroić w cienkie plastry ostrym nożem lub na mandolinie.
- Na patelni trzeba rozpuścić łyżkę masła, wrzucić jabłka, podsmażyć i mieszać aż do zmięknięcia. Wtedy można dodać cukier i przyprawy.
- Na koniec jabłka na szarlotkę trzeba poddusić, aż się rozpadną i całość ostudzić.
Szarlotka – przepisy z całego świata
Ciasto z jabłkami znane jest w różnych wersjach na całym świecie. We Francji prym wiedzie tarta Tatin. Siostry Tatin wprowadziły do menu swojego hotelu wypiek, który był odwróconą szarlotką. Na dole kładzie się karmelizowane jabłka i następnie w formie przykrywa ciastem. Po upieczeniu i wystudzeniu szybkim ruchem przekręca się tortownicę do góry dnem. W Stanach Zjednoczonych natomiast sięga się po tartę z jabłkami (apple pie), czyli ciasto z jabłkami ozdabiane kratką z kruchego ciasta. Gdy znudzi wam się tradycyjna szarlotka, to łasuchom polecamy:
Mamy nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie wam do gustu. Szczególnie że szarlotka przez zastosowane dodatki może mieć różne odsłony. A podana z gałką domowych lodów waniliowych stanie się wyjątkowym deserem. W kuchni polskiej z pokolenia na pokolenie przygotowuje się kołacz z jabłkami. Warto pamiętać o tym tradycyjnym wypieku nie tylko od święta. A jeśli chcecie szybko cieszyć się namiastką szarlotki zachęcamy do zrobienia pieczonej owsianki z jabłkami cynamonem.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny ETA Gustus Gulliver III 312890010
Robot planetarny ETA Gustus Gulliver III 312890010
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010PKN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010PKN
kup teraz

Robot planetarny ARIETE Vintage 1588/04
Robot planetarny ARIETE Vintage 1588/04
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6009 tytanowy
Robot planetarny BOMANN KM 6009 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6030 różowy
Robot planetarny BOMANN KM 6030 różowy
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 398 CB tytanowy
Robot planetarny BOMANN KM 398 CB tytanowy
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
kup teraz

Robot planetarny KITCHENAID 5KSM125ECU
Robot planetarny KITCHENAID 5KSM125ECU
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020LYN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020LYN
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020HON
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020HON
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
kup teraz

Robot planetarny KITCHENAID Artisan 5KSM125EER czerwony
Robot planetarny KITCHENAID Artisan 5KSM125EER cze…
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym