Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ania Starmach na swoim blogu (www.aniastarmach.pl) podaje...
fot. www.pixabay.com

Sylwester 2020/2021. Co podać na sylwestrowej imprezie? Co proponują znani kucharze: Ania Starmach, Karol Okrasa czy Pascal Brodnicki?

Ania Starmach na swoim blogu (www.aniastarmach.pl) podaje sprawdzony przepis na paszteciki w wersji bezmięsnej. Sugeruje, że idealne będą do barszczu, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło i na i na także podczas sylwestrowej imprezy.
Kapuśniaczki Ani Starmach
Co kupić?
400 g kiszonej kapusty
80 g pieczarek
40 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
1 l wody
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
sól, pieprz
Jak zrobić?
Kapustę zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 2,5 – 3 godzin.
Grzyby mocz przynajmniej przez 2 godziny w wodzie, po czym odcedź je, zalej niewielką ilością świeżej wody i gotuj przez mniej więcej godzinę.
Ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz grzyby drobno posiekaj.
Cebulę i pieczarki drobno pokrój, przysmaż na oleju, gdy puszczą sok, dodaj do nich kapustę i grzyby. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
Arkusz ciasta francuskiego podziel, wzdłuż krótszej krawędzi, na 3 równe części. Pośrodku każdej z nich rozłóż na całej długości nadzienie z kapusty i grzybów, zostawiając po bokach miejsce na sklejenie ciasta.
Ciasto zwiń w rulon, w miejscu sklejenia posmaruj je roztrzepanym jajkiem i mocno dociśnij.
Rulon pokrój na małe kapuśniaczki (1 rulon – ok. 3–4 kapuśniaczków).
Układaj je na blasze sklejeniem do dołu, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Blachę włóż na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.
Zdjęcie ilustracyjne.

Zobacz również

Pierwszoligowy trener: Jest takie przysłowie - "Lepszy remis niż..."

Pierwszoligowy trener: Jest takie przysłowie - "Lepszy remis niż..."

Tak kibicowaliście na meczu Industria Kielce - SC Magdeburg [ZDJĘCIA CZEŚĆ 3]

Tak kibicowaliście na meczu Industria Kielce - SC Magdeburg [ZDJĘCIA CZEŚĆ 3]

Polecamy

Bydgoski port ponoć świetny, ale i tak musi gonić - komentarz Jarosława Reszki

Bydgoski port ponoć świetny, ale i tak musi gonić - komentarz Jarosława Reszki

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia