Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cebularze Karola Okrasy...
fot. www.pizabay.com

Sylwester 2020/2021. Co podać na sylwestrowej imprezie? Co proponują znani kucharze: Ania Starmach, Karol Okrasa czy Pascal Brodnicki?

Cebularze Karola Okrasy
Karol Okrasa na swoim blogu podaje ciekawy przepis na cebularze (pomysł pochodzi z jednego z odcinków programu Okrasa łamie przepisy i jest dostępny na blogu karolokrasa.pl). Ich przygotowanie zajmie trochę czasu, ale można się tym zająć dzień wcześniej, bo na zimno te kojarzone głównie z Lubelszczyzną przysmaki tez smakują świetnie.
Co kupić?
500 g pszennej mąki + kilka łyżek do podsypywania
1 szklanka mleka
2 jaja
40 g drożdży
2 cebule
1 łyżka maku
1 łyżka suszonego majeranku
250 g świeżych kurek, najlepiej drobnych
150 g żółtego sera w plastrach
sól, grubo mielony pieprz, olej do głębokiego smażenia
Jak zrobić?
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na deskę posypaną mąką. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na desce.
Farsz: cebule kroimy w kostkę, po czym blanszujemy we wrzątku, studzimy. Dodajemy mak, suszony majeranek, pieprz, sól. Kurki, oczyszczone i umyte, ale w całości przesmażamy na oleju krótko, by były chrupiące i dodajemy do cebuli. Można też dodać tajny składnik, na przykład kwaskowaty syrop owocowy lub aromatyczną oliwę.
Cisto dzielimy na porcje, formujemy na desce przesypanej mąką zgrabne, krągłe placki grubości około 0,5 cm. Układamy na blachę z pergaminem podsypanej mąką. Na środek wykładamy farsz, tak by zostawić wolne brzegi ciasta szerokości 1,5 – 2 cm. Plastry żółtego sera kroimy w paseczki i posypujemy cebularze na blasze, także wolne od farszu brzegi, taki by paseczki sera po upieczeniu utworzyły kształt „pajęczynki”. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką, na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180°przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy i smarujemy brzegi rozmąconym jajem.

Zdjęcie ilustracyjne.

Zobacz również

Kolejny remont na gminnych drogach! Wiemy, kiedy rozpoczną się prace

Kolejny remont na gminnych drogach! Wiemy, kiedy rozpoczną się prace

Śnieg zaskoczył mieszkańców uzdrowisk. Niedawno zmienili opony na letnie

Śnieg zaskoczył mieszkańców uzdrowisk. Niedawno zmienili opony na letnie

Polecamy

Red Bull Salburg naśmiewa się z Barcelony. Austriacy fetują udział w KMŚ [WIDEO]

Red Bull Salburg naśmiewa się z Barcelony. Austriacy fetują udział w KMŚ [WIDEO]

Cieślak i Hospes nowymi trenerami reprezentacji Polski w łyżwiarstwie szybkim

Cieślak i Hospes nowymi trenerami reprezentacji Polski w łyżwiarstwie szybkim

Wśród serdecznych przyjaciół w Fordonie psy zająca zjadły - komentarz

Wśród serdecznych przyjaciół w Fordonie psy zająca zjadły - komentarz