Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Soczysty kurczak w sosie z cukinii. Przepis na obiad fit od baletnicy z Teatru Wielkiego w Warszawie

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Svetlana Ovsyankina, blogerka i tancerka Teatru Wielkiego poleca przepis na kurczaka w sosie cukiniowym.
Svetlana Ovsyankina, blogerka i tancerka Teatru Wielkiego poleca przepis na kurczaka w sosie cukiniowym. Svetlana Ovsyankina
Dbasz o dietę i zdrowe odżywianie? Szukasz pomysłów na lekkie i smaczne potrawy? Mamy dla ciebie przepis na wybornego kurczaka w sosie z cukinii od Svetlany Ovsyankiny, popularnej blogerki i tancerki Teatru Wielkiego w Warszawie, która niedawno wydała swoją drugą książkę kucharską. Tym razem proponuje nie tylko przepisy fit, ale też dania sezonowe. Odchudzone i pozbawione chemii.

W skrócie

Przepisy od baletnicy fit

Svetlana Ovsyankina jest młodą mamą i tancerką Teatru Wielkiego Opery Narodowej, ukończyła szkołę baletową w Rosji i od blisko 10 lat mieszka w Polsce. Prowadzi popularnego bloga i profile na Instagramie oraz Facebooku „Fit przepisy od baletnicy”, na którym promuje zdrową kuchnię. Niedawno na rynku ukazała się jej druga książka z przepisami na „zdrowe i pyszne posiłki bez wyrzeczeń” pt. „Fit przepisy od baletnicy sezonowo” (wyd. Pascal).

Jak autorka wyjaśnia we wstępie, znajdziemy tu „dania, które są odchudzone i pozbawione chemii, a smakują nadal wspaniale. I wszystko jak zawsze wykonane jest z ogólnodostępnych składników”.

- Jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania to spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku - pisze Svetlana Ovsyankina w swojej książce. - Owoce i warzywa to źródło witamin, mikroelementów, błonnika i soli mineralnych. Wybierając sezonowe warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych mu witamin. Poza tym nie od dziś wiadomo, że szparagi smakują najlepiej wiosną, a mandarynki zimą - dodaje.

W jej książce znajdziemy przepisy fit na wszystkie pory roku z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców, w tym tych letnich, takich jak: bakłażan, borówki, czereśnie, fasolka, jagody, maliny, morele, pomidory, ogórki, figi, wiśnie, śliwki czy arbuz.

- Dary lata to, moim zdaniem, prawdziwa bomba witaminowa. Właśnie wtedy owoce i warzywa są najcenniejsze dla zdrowia i najsmaczniejsze - pisze autorka.

Czytaj także: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy

Cukinia, właściwości odżywcze i zastosowanie

Wspomniany kurczak w sosie cukiniowym znalazł się w rozdziale „Lato”, kiedy cukinia rządzi na naszych stołach. Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stamtąd pochodzi nazwa - zucchina, czyli mała dynia.

Warto dodać, że cukinia jest niskokaloryczna (100 g cukinii to ok. 15 kcal) i ma właściwości sprzyjające przemianie materii. Można ją podawać na surowo, smażoną, duszoną, pieczoną i gotowaną. Przygotowuje się z niej zupy, sałatki, surówki, napoje, desery (np. ciasto z cukinii), a nawet marynaty.

Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze, to cukinia zawiera:

  • duże ilości cukrów,
  • witaminy C, PP, B1,
  • karotenu.

Przepis na soczystego kurczaka w sosie z cukinii od baletnicy fit

Kurczak w sosie z cukinii to świetny pomysł na letni obiad.
Kurczak w sosie z cukinii to świetny pomysł na letni obiad. Svetlana Ovsyankina

Soczysty i przepyszny sposób na pierś z kurczaka. Podajemy z dowolną kaszą,
makaronem czy nawet ziemniakami.

Składniki:

  • 550 g piersi z kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 50 g cebuli
  • 150 ml śmietanki 10%
  • 50 ml wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kurczaka w sosie cukiniowym?

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  4. Na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć
  5. kurczaka.
  6. Dodać cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę dusić.
  7. Dodać cukinię, śmietankę i wodę.
  8. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec
  9. doprawić.

Wartość odżywcza kurczaka w sosie cukiniowym na 100 g

96 kcal / 15,5 g białka / 2,7 g tłuszczu / 2,1 g węglowodanów

Z podanej ilości składników wychodzą 4 nieduże porcje, jedna porcja to:
194 kcal / 31,4 g białka / 5,6 g tłuszczu / 4,4 g węglowodanów.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Soczysty kurczak w sosie z cukinii. Przepis na obiad fit od baletnicy z Teatru Wielkiego w Warszawie - Strona Kuchni