Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 17 – Strzelno

Materiał promocyjny Materiał informacyjny Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Strzelno to naprawdę urokliwe miejsce. Miejski rynek jesienią wygląda magicznie. Z kamerą odwiedzamy też znane na całą Polskę strzelnieńskie obiekty sakralne i oczywiście – gotujemy!

Noblista ze Strzelna

W 1856 roku Samuel i Rozalia (z domu Przyłubska) z trójką dzieci: Pauliną, Joanną i najstarszym Albertem wyjechali przez Nowy Jork i Panamę do Kalifornii. Co ciekawe, dorastał w miasteczkach wyrosłych na gorączce złota i srebra: Murphy’s w Kalifornii i Virginia City w Nevadzie.

- Zajmował się zjawiskiem rozprzestrzeniania światła. To nie jedyna ciekawa historia związana z tym miejscem. Region słynie ze wspaniałych zabytków sakralnych. Zaraz obejrzymy je wszystkie! – zapewnia nasz prowadzący.

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 17 – Strzelno

Świątynie i kulinaria

Rotunda św. Prokopa w Strzelnie zachowała swój pierwotny kształt. Świątynia w całości zbudowana jest z granitu, co sprawia, że ma taki surowy urok. To największy romański kościół zbudowany na planie koła, jaki zachował się w Polsce. Bazylika Trójcy i Najświętszej Marii Panny w Strzelnie została wzniesiona dla sióstr norbertanek w latach 1174-1216. Świątynia początkowo była romańska, jednak wielokrotnie ją przebudowywano. Z biegiem lat nabrała cech gotyckich i barokowych. Z kolei Klasztor Braci Mniejszych w Mogilnie został ufundowany w 1050 roku przez Kazimierza Odnowiciela, który w budynku założył najpierw klasztor benedyktynów.

Wszystkie zwiedzimy razem z kamerą. Ale czym byłyby „Smaki”, gdybyśmy nie ugotowali czegoś przepysznego? Tym razem będzie to…

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 17 – Strzelno

Szynka z curry na groszku z miętą

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości PROSIACZEK
  • Olej
  • Sól
  • Nasiona kopru włoskiego
  • Pieprz
  • Musztarda francuska
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżka masła Ekstra z Warlubia JAGR
  • Pół kopru włoskiego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • Pół szklanki wody
  • Oliwa z oliwek z chili
  • Gałązki kopru włoskiego do dekoracji

Krem z groszku

  • 1 łyżka masła Ekstra z Warlubia JAGR
  • Pół małej cebulki
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Kilka listków mięty
  • Łyżka Kremowej ze śmietanką 12 lub 18% JAGR
  • 300 g świeżego lub mrożonego groszku

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek
Jagr
Powiat Mogileński

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 17 – Strzelno - Gazeta Pomorska