Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 3 – Brodnica, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Jakie ciekawostki historyczne i kulinarne kryje Brodnica? Zapraszamy na zwiedzanie tych okolic z Rafałem Godziemskim, który przy okazji przygotuje pyszne danie z naszej lokalnej wołowiny.

Czym wyróżnia się mięso szkockiej rasy highland cattle? To krowy, które cały rok żyją na wolnym wybiegu, żywią się trawą lub w czasie zimy słomą, w ich diecie znajdują się wyłącznie naturalne składniki. Poza tym, hodowcy dbają, by bydło nie doświadczało stresu, dzięki czemu mięso ma mniej tłuszczu i cholesterolu.

Ale to tylko część ciekawostek, o których usłyszycie w nowym odcinku. Co warto zobaczyć w Brodnicy? Jaka historia kryje się za turystycznymi perełkami?

Sprawdźcie sami!

Wołowe żeberka duszone w czerwonym winie - podawane z kluskami i sosem grzybowym, np. z boczniaków

  • Żeberka wołowe, ok. 1,5 kg KRÓLWESKA WOŁOWINA
  • Pół szklanki oleju
  • Czosnek granulowany CYKORIA
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Papryka wędzona słodka CYKORIA
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Papryka czerwona w płatkach CYKORIA
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • Pół selera
  • Kilka ząbków czosnku
  • Świeży tymianek
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Szklanka czerwonego wina
  • Szklanka wody
  • Passata z papryką i czosnkiem POLSKIE PRZETWORY

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy spory kawałek żeberka, mięso polewamy olejem i doprawiamy: czosnkiem granulowanym, kilkoma listkami laurowymi, wędzoną słodką papryką, zielem angielskim i papryką czerwoną w płatkach, która powinna się lekko rozgotować i tym samym zagęścić sos. Całość mieszamy w garnku.

Mięso powinno smażyć się przez dłuższą chwilę, z zewnątrz na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulkę, marchewkę, odrobinę selera, dużą porcję czosnku, tymianek. Polewamy miodem, sosem sojowym i czerwonym winem. Dodajemy wody, zagotowujemy całość. Do dania używamy również passaty - produktu przypominającego domowy przecier pomidorowy.

Tak przygotowane żeberka dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Garnek można także włożyć na podobny czas do piekarnika ustawionego na 200 stopni.

Danie najlepiej komponuje się z kluskami, do których robimy bazę z boczniaków - smażymy je z cebulką, zalewamy białym winem, odrobiną śmietany i dusimy przez 15 minut.

Na patelnię wlewamy trochę oleju i gdy się rozgrzeje, wykładamy kluski. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dodajemy przygotowane wcześniej boczniaki i na koniec pokrojoną natkę pietruszki.

Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria
Królewska Wołowina

„Smaki Kujaw i Pomorza – przepisy inspirowane miejscami, spotkaniami i historią”

Książka dostępna jest w naszych biurach, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00:

* Bydgoszcz, ul. Zamoyskiego 2 i ul. Śniadeckich 20
* Grudziądz, ul. Wybickiego 38
* Inowrocław, Aleja Ratuszowa 15
* Toruń, ul. Grudziądzka 46-48
* Włocławek, ul. Żabia 29

Zamówienia składać można również telefonicznie pod nr. 601 923 775.

Cena: 19,90 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 3 – Brodnica, cz. 1 - Gazeta Pomorska