Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 2 - ODCINEK 8. - Skansen, który przenosi w czasie

Akcja specjalna .
Gdzie możesz poczuć się jak na Kaszubach, w Borach Tucholskich, na Kociewiu, Kujawach i Ziemi Chełmińskiej jednocześnie? W samym sercu Torunia, a konkretnie w skansenie Muzeum Etnograficznego. To właśnie tutaj zaglądamy w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Wiekowe obiekty

Torunianie i turyści z całej Polski dobrze znają ten widok: charakterystyczny wiatrak, który jest prawdziwym symbolem dawnych czasów. Nie każdy wie, że w skansenie znajduje się aż 19 obiektów pochodzących z XVIII i XIX wieku. Zostały one przeniesione z różnych miejsc.

Zwiedzając ekspozycję w centrum Torunia można przenieść się w czasie. Na terenie 1,7 ha prezentowane są chałupy, zabudowania gospodarcze, remiza strażacka, kuźnia, młyn wodny oraz barka rybacka. A oprócz mała wiejska architektura, czyli piwniczki-ziemianki, przybudówki, studnie, gołębnik, przykłady różnorodnych płotów i ogródków kwiatowych i warzywnych oraz przydrożne krzyże i przydomowe kapliczki.

Najbardziej charakterystyczny jest wiatrak „Koźlak” z Wójtówki w gminie Bądkowo. Pracowały w nim trzy pokolenia młynarzy z rodziny Salamońskich.

- _Dziś, mimo że wiatrak ma już grubo ponad 100 lat, nadal jest pełni sprawny _– opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef bydgoskiej "Memo at Home".

I oczywiście gotuje. Tym razem… Kiełbasę dziadkową do grzania z cebulką i kopytkami w sosie pomidorowym

  • 3 łyżko sosu bolońskiego POLSKIE PRZETWORY
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • 0,5l soku pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • 2 kiełbasy Dziadkowe do grzania PROSIACZEK
  • 1 łyżka masła
  • Olej do smażenia
  • Szalotka
  • Cebula (zwykła)
  • 3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Majeranek CYKORIA
  • Papryka słodka CYKORIA
  • Kminek CYKORIA
  • Pieprz ziołowy CYORIA
  • 80g żółtego sera
  • Kopytka

Niesamowity aromat

W skansenie nie brakuje też obiektów, które nawiązują do tradycji kulinarnych. W odcinku prezentujemy m.in. rekonstrukcję pieca chlebowego z końca XIX w. Takie piece najczęściej budowano nieopodal zagrody, na polu lub w obrębie ogrodu czy sadu. Często jeden piec były używany przez kilka rodzin.

- Może szkoda, że dzisiaj już takich pieców prawie nie ma, bo aromat pieczonego w nim chleba musiał być niesamowity – mówi Rafał Godziemski.

Więcej ciekawostek w najnowszym, ósmym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek

Cykoria

Polskie przetwory

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska