Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 ODC. 42 – odcinek świąteczny. Wszystkiego smacznego!

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Co w świętach lubimy najbardziej? Nie, nie tylko pyszne jedzenie! Cały rok czekamy też na niezwykłą atmosferę ciepła i serdeczności. W świątecznym odcinku „Smaków” o nastrój świąt zadbają regionalni przedsiębiorcy, którzy przysłali nam bożonarodzeniowe życzenia.

Życzenia po raz pierwszy

Pierwsza kartka z życzeniami jest od Pesy, która życzy naszym widzom tradycyjnie: „Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku”.

Kolejna jest od Prosiaczka: „Niech w tych wyjątkowych dniach w Państwa sercach zagości radość płynąca ze spotkania z Najbliższymi, a Nowy Rok obfituje w zdrowie, sukcesy i pomyślność.”

Świąteczne smaki

Wydawać by się mogło, że białą kiełbasę jemy głównie w Wielkanoc. Jednak właśnie od firmy Prosiaczek dowiedzieliśmy się, że przed Bożym Narodzeniem biała kiełbasa również jest bardzo chętnie kupowana przez mieszkańców regionu.

Rafał Godziemski postanowił przygotować propozycję bożonarodzeniowego dnia z białą kiełbasą marki Prosiaczek. Będzie też danie z dziadkową wątrobianką. Oglądajcie!

Zapiekana sałatka z ziemniaków i białej kiełbasy

  • Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • Kilka plasterków wędzonego boczku
  • Pół cebuli
  • Majeranek CYKORIA
  • Grubo mielony pieprz CYKORIA
  • Sól CYKORIA
  • Papryka słodka CYKORIA
  • ok. 20 dag kiełbasy surowej białej Extra PROSIACZEK
  • Rozmaryn
  • Ząbek czosnku
  • Por
  • Ser, np. mozzarella

Sos

  • Jajko
  • Słodka śmietana, ok. 100 ml
  • Majonez Pomorski Ocetix, 2 łyżki
  • Kolorowy pieprz CYKORIA
  • Pieprz grubo mielony CYKORIA
  • Sól CYKORIA
  • Pół pomidora
  • Natka pietruszki

Przystawka z wątrobianki z sosem śliwkowo-wiśniowym

  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Drobno pokrojone orzechy, np. włoskie
  • Dziadkowa wątrobianka PROSIACZEK, ok. 30 dag
  • Grzyby, np. shitake
  • Łyżka majonezu Pomorskiego Ocetix
  • Sałaty do dekoracji

Sos

  • Powidła śliwkowe STOVIT, 2 łyżki
  • Kieliszek wiśniówki
  • Łyżka konfitury z wiśni STOVIT

Sałatka szparagowo-orzechowa z pomidorami

  • Dwa rodzaje orzechów, np. włoskie i laskowe
  • Łyżeczka musztardy
  • Łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • Ząbek czosnku
  • Suszone pomidory
  • kilka listków rukoli
  • Sól CYKORIA
  • Kolorowy Pieprz CYKORIA
  • Pęczek blanszowanych szparagów

Życzenia po raz drugi

„Świąt wypełnionych radością i miłością, niosących spokój i odpoczynek, Nowego 2021 Roku spełniającego wszelkie marzenia, pełnego optymizmu, wiary, szczęścia i powodzenia” - życzy Cykoria.

Firma Stovit pisze: „W ten wyjątkowy, choć trudny dla wszystkich czas, zatrzymajmy się choć na chwilę i odetchnijmy. Niech każdy moment w gronie najbliższych będzie zapamiętany, każdy uśmiech nawet ten skryty wychwycony, a każdy świąteczny smak szczególnie doceniony. Spokojnych i Magicznych Świąt.”

Last but not least: również Ocetix życzy wszystkiego dobrego.

Z całą ekipą „Smaków Kujaw i Pomorza” przyłączamy się do tych życzeń i jak zawsze zapraszamy do oglądania.

Następnym razem widzimy się tuż przed Sylwestrem. Nie zapomnijcie!

Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Cykoria
Ocetix
Stovit
Nitrochem
MAT-BUD
PESA
ProNatura
Agrolmet

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 ODC. 42 – odcinek świąteczny. Wszystkiego smacznego! - Gazeta Pomorska