reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 9, Fordon

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (8 zdjęć)
W dziewiątym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” zabieramy Was do Fordonu, dzielnicy Bydgoszczy, która kryje w sobie wiele ciekawostek. Gotujemy tym razem w dawnym budynku synagogi, a naszemu prowadzącemu towarzyszy gość specjalny.

Restauracje przedwojennego Fordonu

Fordon to jedna z najmłodszych dzielnic Bydgoszczy, bo aż do 1973 r. była osobnym miastem. To właśnie tu gościmy w dziewiątym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” razem z naszym prowadzącym, Rafałem Godziemskim.
Szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” opowiada o historii miasteczka. Także tej kulinarnej.
- Przed wojną miasteczko miało swoje kulinarne tradycje. W latach 30. w szczytowym okresie, mieściło się w nim aż 7 barów i restauracji! W tym budynku jedną z nich prowadził Franciszek Płotka. W podwórzu znajdowała się destylarnia, gdzie produkowano ziołowy likier „Wyszogrodzianka” – nazwa pochodziła od pobliskiego Wyszogrodu - mówi Rafał.

Spacer po Starym Fordonie

W odcinku pojawia się gość specjalny. Damian Rączka, autor przewodnika po Starym Fordonie, oprowadzi Rafała Godziemskiego po zakątkach dzielnicy, m.in. po okolicach fordońskiego więzienia, które dawniej służyło w zupełnie innym celu.

Najnowszy odcinek to także okazja do ugotowania czegoś smakowitego w szczególnej scenerii. Tym razem jest to budynek dawnej synagogi, wybudowanej w pierwszej połowie XIX w. Wówczas budynek posiadał 12 wielkich okien symbolizujących wszystkie plemiona Izraela. Synagogę zamknięto w 1932 r. w związku z emigracją członków fordońskiej gminy go dużych miast.


PRZEPIS

Pierożki a la kreplach z szynką gospodarską i wątróbką w czerwonym barszczu
Ciasto

  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • Ok 150ml goracej wody
  • Sól
  • 1 łyzka oleju

_____________________________________________
Nadzienie do pierożków

  • 200g szynki gospodarskiej
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 50g ziemniaków gotowanych
  • 10 g suszonych grzybów
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Gotowane jajko

Podajemy z czerwonym barszczem lub mocnym rosołem drobiowym

Zapraszamy do wspólnej podróży po Fordonie!

Odcinek kręcony przy współpracy z:
Prosiaczek
Auchan

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3