reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 3: Golub-Dobrzyń

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
W trzecim odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” poznajemy smaki i zabytki Golubia-Dobrzynia. Dowiemy się, co jadano w Średniowieczu na dworze Anny Wazówny i poznamy kolejny smakowity przepis!

„Golub Dobrzyń to nie tylko słynny zamek, ale też piękny rynek, kamienice, wąskie brukowane uliczki czy kościół św. Katarzyny. Miasto słynie także z kuchni, a w szczególności z wykorzystania aromatycznych ziół, do których rozpowszechnienia przyczyniła się Anna Wazówna”
- opowiada Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home

Co jadano w Średniowieczu?

Zastanawialiście się, co jadano w Golubiu-Dobrzyniu, gdy urzędowała tu Anna Wazówna? Na śniadanie na dworze królewny zapewne jedzono gramatkę, czyli polewkę z chleba na piwie i dużej ilości cukru, którą doprawiano polnym kminkiem. Skórka chleba była również bazą innej popularnej w tym czasie potrawy – famuły.

Co to jest famuła?

To potrawa z rozgotowanego chleba i owoców. Suchą skórkę chleba mielono i gotowano w wodzie, do tego dodawano sezonowe owoce i dalej warzono, aż powstanie papka. Do smaku dodawano soli, a dla kaloryczności masła.

Zioła na trawienie

Kuchnia XVI wieku, szczególnie ta odświętna, była ciężkostrawna, więc w herbarium na pewno nie mogło zabraknąć takich ziół jak cząber i majeranek, które ułatwiały trawienie. Nasz prowadzący, Rafał Godziemski, wykorzysta cząber w swoim kolejnym przepisie.

Krokiety z ziemniaków i parówek z młodymi ziołami na sosie chlebowo cebulowym z majerankiem

•4 parówki słoneczne
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•1 łyżeczka mięty posiekanej
•Odrobina kminku
•1 łyżeczka kminku
•1 łyżeczka oregano
•1 łyżeczka szczypiorku
•200g ziemniaków puree
•1 żółtko
•2 jajka
•300g bułki tartej
•Sól
•Pieprz
•Olej do głębokiego smażenia
•Wykałaczki dekoracyjne

Sos
•200g chleba żytniego
•60ml sosu z pieczeni
•160ml śmietany słodkiej
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•1 łyżka majeranku
•Sól
•Czarny pieprz
•Białe wino 100g masła

Poznajcie zabytki Golubia-Dobrzynia

Golub-Dobrzyń to nie tylko zamek Anny Wazówny. W trzecim odcinku, oprócz smakowitego przepisu, poznamy także inne zabytki Golubia-Dobrzynia. Zobacz nasz film i poznaj Smaki Kujaw i Pomorza!

Odcinek nakręcony we współpracy z:
Prosiaczek
Staropolska
Jagr
Zamek Golubski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3