Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 ODC. 19 – Dobrzyń nad Wisłą, część 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Dziś odwiedzamy m.in. Dobrzyńskie Centrum Sportu i Turystyki, a także poznajemy ważne postacie żyjące niegdyś w tych stronach. Zapraszamy na wycieczkę i kolejną porcję lokalnych smaków!

W poprzednim odcinku Smaków Kujaw i Pomorza podziwialiśmy widoki Wisły i zalewu Włocławskiego. Tym razem Rafał Godziemski zabierze nas nie tylko w podróż po Ziemi Dobrzyńskiej, ale także opowie o ciekawych osobach pochodzących z tych stron.

Jedną z nich jest na wpół legendarna postać żyjąca w XV wieku – Nawojka, być może pierwsza polska studentka, ukrywająca swoją tożsamość pod męskim imieniem Jakub. Druga osobistość to żyjący ponad 100 lat później Adam Adamandy Kochański – uznany matematyk, fizyk, teolog czy konstruktor.

Więcej o nich dowiecie się z filmu.

Sprawdźcie też, jak te życiorysy zainspirowały Rafała Godziemskiego do stworzenia wyjątkowego dania!

Gołąbki z kaszanką i sosem musztardowym

Liście sprzężnej kapusty

Farsz

  • 20 dag boczku ŻBIKOWSCY
  • Olej do smażenia
  • 2 kaszanki
  • Sól
  • Cebula
  • Ogórek małosolny
  • Majeranek CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Papryka wędzona CYKORIA
  • Łyżka masła

Sos

  • Cebula
  • Tymianek CYKORIA
  • Sól
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Liść laurowy CYKORIA
  • 2 łyżki musztardy
  • Łyżka masła
  • Natka pietruszki

Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
ZMP Żbikowscy
Gmina Dobrzyń nad Wisłą
Dobrzyńskie Centrum Sportu i Turystyki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska