W skrócie
Seleryba to wegańska wersja ryby po grecku. W tym przepisie zamiast ryby np.: dorsza, używa się kotletów z selera. Panierowane plastry bulwy selera zwyczajnego wyglądem przypominają filety rybne. Wegańska „ryba po grecku” jest lekkim daniem, które można jeść w piątek lub w ramach obiadu na bezmięsny poniedziałek.
Seleryba – przepis na domowe danie
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Składniki na kotlety z selera:
- 1 bulwa selera zwyczajnego,
- 150 ml napoju roślinnego np.: owsianego,
- 120 g mąki pszennej lub mąki ryżowej wymieszanej z mąką ziemniaczaną,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1/2 łyżeczki mielonych alg nori,
- 200 g bułki tartej,
- 500 ml wody do gotowania.
Składniki na sos jak do ryby po grecku:
- 3 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3/ 4 szklanki przecieru lub soku pomidorowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka majeranku,
- 3 g soli,
- czarny świeżo mielony pieprz do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Jak zrobić selerybę?
- Bulwę selera należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na plastry około 1-1,5 cm grubości.
- Plastry należy gotować w lekko osolonym wrzątku aż do miękkości. Najlepiej, aby były al dente, czyli stawiały lekki opór.
- W czasie gotowania selera należy zrobić gęste ciasto naleśnikowe doprawione majerankiem, kurkumą i mielonymi algami.
- Ugotowane plastry selera należy odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Następnie plastry należy wkładać do ciasta naleśnikowego i panierować w bułce tartej.
- Kotlety z selera należy smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Usmażonego selera w panierce należy umieścić na półmisku lub w głębokim naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie należy rozgrzać olej na patelni i dodać posiekaną cebulę.
- Następnie do zarumienionej cebuli należy dodać przyprawy i startą na grubych oczkach marchewkę wraz z korzeniem pietruszki. Smak warto zrównoważyć łyżką soku z cytryny.
- Gdy warzywa się zarumienią i będą przyjemnie pachnieć, należy dodać soku lub przecieru pomidorowego. Sos należy dusić przez około 10 minut.
- Gotowe kotlety z selera należy przykryć przestudzonym sosem warzywnym. Smacznego!
Seleryba najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Jednak kotlety z selera z sosem warzywnym można podać od razu w ramach obiadu.
Jak zrobić kotlety z selera?
Sekretem smaku seleryby (seleroryby) jest doprawienie ciasta naleśnikowego sproszkowanymi algami nori. Mają one wyraźnie morski zapach i smak. Drugą ważną czynnością jest obgotowanie plastrów bulwy selera, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Takie kotlety nierybne można też podawać na piątkowy obiad lub lekką kolację. Wegetarianie, zamiast napoju roślinnego mogą użyć mleka i opcjonalnie 1 jajka.
Sprawdź także: Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis na wyrafinowany posiłek zamiast karpia na święta
Pieczona seleryba
Jeśli chcecie nieco odchudzić selerybę, to możecie kotlety upiec w piekarniku. Plastry ugotowanego selera należy panierować jak w bazowym przepisie, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowa seleroryba powinna być pieczona w 180° Celsjusza przez 15-20 minut. Po tym czasie można obrócić kotlety z selera na drugą stronę i dopiekać przez 5 minut do równomiernego zarumienia.
Patelnie w najlepszych cenach
kup teraz

ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 24 cm
ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 24 cm, kutaOpis pro…
kup teraz

ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 28 cm
ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 28 cm, z powłoką IL…
kup teraz

GRILLMEISTER Patelnia z żeliwa
GRILLMEISTER Patelnia z żeliwaOpis produktu do per…
kup teraz

ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 24 cm
Patelnia ERNESTO, aluminium z recyklingu, Ø 24 cmO…
kup teraz

ERNESTO Patelnia z kutego aluminium Ø 28 cm
ERNESTO® Patelnia z kutego aluminium Ø 28 cmOpis p…
kup teraz

ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 28 cm
ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 28 cmOpis produktu …
kup teraz

ERNESTO Patelnia ze stali szlachetnej, Ø 24 cm
Patelnia ze stali szlachetnej ERNESTO®, Ø 24 cmOpi…
kup teraz

ERNESTO Patelnia żeliwna, Ø 26 cm
Żeliwna patelnia ERNESTO, Ø 25 cm, z wylewkąOpis p…
kup teraz

ECHTWERK Patelnia do serwowania żeliwna, 1 sztuka
24x4cm – kształt owalnyIdealny dodatek do Twojej k…
kup teraz

ECHTWERK Akcesoria do grillowania z żeliwa
ECHTWERK Akcesoria do grillowania z żeliwaDuża pat…
kup teraz

GRILLMEISTER Płyta grillowa z żeliwa
GRILLMEISTER Płyta grillowa z żeliwaOpis produktu …
kup teraz

Russell Hobbs Patelnia aluminiowa Ø 28 cm
Russell Hobbs Patelnia aluminiowa Ø 28 cmOpis prod…

Graphite 34056 30 cm Patelnia AMBITION
patelnie graphite marki ambition wykonane są z alu…

34032 Magnat Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 18 cm, wykonana z aluminium, t…

80026 Qualum Basic Stone Edition 28 cm Antracyt Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 28 cm, została wykonana z odku…
kup teraz

ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 28 cm
Patelnia ERNESTO, aluminium z recyklingu, Ø 28 cmO…
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym