MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Najlepszy do obiadu. Jest idealnie słodki i zrobisz go w kilka chwil

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kompot z rabarbaru i jabłek to orzeźwiający i zdrowy napój
Kompot z rabarbaru i jabłek to orzeźwiający i zdrowy napój 123rf/roxiller/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na pyszny kompot do obiadu? Proponuję ugotować go z jabłek i rabarbaru. To idealne połączenie słodyczy i kwaskowatości. Taki napój świetnie smakuje i jest bardzo zdrowy. W gorący dzień dodaj do niego kilka kostek lodu i ciesz się orzeźwiającym kompotem z rabarbaru i jabłek.

W skrócie:

Jestem ogromną fanką kompotów, a wiosną oraz latem przyrządzam je zamiast kupować gotowe soki. Takie napoje, zrobione samodzielnie bez dodatku cukru, z jego niewielką ilością albo posłodzone miodem są znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Uwielbiam np. kompot z rabarbaru, cenię go za smak oraz właściwości zdrowotne. Nie wszyscy jednak przepadają za jego wyrazistym, kwaskowatym aromatem. Takim osobom proponuję pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Jest idealnie słodki, a jeśli wybierzesz dobrą odmianę jabłek, to nie musisz nawet dosładzać napoju. Jabłka i rabarbar wspaniale smakują w duecie i warto zrobić z nich kompot.

Jakie jabłka na kompot?

Jeśli chcesz, żeby twój kompot wyszedł pyszny i słodki, to wybierz odpowiednią odmianę jabłek. Niektóre jabłka są smaczne tylko na surowo. To np. Makintosz, Kosztela, Malinówka, Ligol, Gala czy Rubin. Niestety, podczas obróbki termicznej tracą one swoją słodycz. Jeśli użyjesz ich do pieczenia, przetworów czy kompotu, może on się okazać mało słodki. W takiej sytuacji można uratować kompot, dodając do niego więcej cukru albo miodu, ale lepiej tego unikać. Najlepszy kompot z jabłek wychodzi z takich odmian jak Antonówka, Delikates, Lobo, Idared, Kortland czy Paulared.

Kompot z jabłek i rabarbaru - prosty przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: ok. 2 litry kompotu

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 średnie jabłka,

  • 4 łodygi rabarbaru,

  • 2 litry wody,

  • cukier lub miód do smaku (opcjonalnie).

Jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek?

  1. Rabarbar pokroiłam na 1 cm kawałki i umieściłam w garnku.

  2. Zalałam rabarbar 1 l wody i gotowałam ok. 10 minut.

  3. W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na ósemki. Dodałam do rabarbaru.

  4. Dolałam kolejny litr wody i gotowałam kompot jeszcze 10 minut.

  5. W razie potrzeby możesz posłodzić kompot cukrem lub miodem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Najlepszy do obiadu. Jest idealnie słodki i zrobisz go w kilka chwil - Strona Kuchni

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski