Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mamy przepisy na paszteciki wigilijne. Proste przepisy, sprawdzone przepisy na paszteciki

mik
Paszteciki z kapustą i grzybami lub z pieczarkami doskonale pasują do wigilijnego barszczu. Podajemy przepisy na sprawdzone wigilijne paszteciki! Smacznego!
Paszteciki z kapustą i grzybami lub z pieczarkami doskonale pasują do wigilijnego barszczu. Podajemy przepisy na sprawdzone wigilijne paszteciki! Smacznego! 123rf
Paszteciki to potrawa, która idealnie komponuje się z wigilijnym barszczem. Ciepłe, kruche i nadziane smakowitym grzybowym farszem wigilijne paszteciki sprawią, że Boże Narodzenie będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle. Kluczem do stworzenia pysznych wigilijnych pasztecików jest kruche ciasto i odpowiednio przyrządzony farsz. Podopowiadamy, jak przyrządzić paszteciki na wigilię, jak przygotować ciasto, które będzie kruche po upieczeniu, jak zrobić farsz do wigilijnych pasztecików, jak je formować i piec. Sprawdź nasze przepisy i przygotuj z nami paszteciki na wigilię.

Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilii bez pasztecików z grzybami leśnymi lub pieczarkami. No, właśnie, skąd miejsce pasztecików na wieczerzy wigilijnej? Wszystko związane jest z symboliką świąteczną. Według tradycji grzyby posiadały magiczną moc. Kiedyś wierzono, że leśne grzyby przynoszą szczęście, dostatek i zapewniają zdrowie, chroniąc przed chorobami. Stąd tak ważne miejsce na wigilijnym stole dla potraw z grzybami. Podajemy sprawdzone przepisy na przepyszne paszteciki wigilijne. Paszteciki wigilijne, podane na ciepło z pysznym czerwonym barszczem, sprawią, że wigilia smakować będzie wyśmienicie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • 200 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 nieduże jaja
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
  • czarnuszka, sezam, mak lub grube kryształki soli

Jak modlić się przed wigilijną wieczerzą?

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania ciasta:
Ciasto musi być kruche i delikatne. Dzięki naszemu przepisowi właśnie takie będzie!
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż płyn będzie letni, po czym wbijamy do niego dwa jajka i roztrzepujemy je. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do sypkiej masy połowę mleczno-maślano-jajecznego płynu i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dolewamy więcej płynu. Jeśli będzie zbyt mokre - dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne, do wałkowania. Gotowe ciasto przykrywamy czystą lnianą ścierką i odstawiamy w miejsce, gdzie będzie rosnąć. Ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej, w miejscu gdzie nie ma przeciągu.

PORADA: Ciasto będzie pulchniejsze i lepiej wyrośnie, jeśli zagnieciemy je z wcześniej przesianą mąką przez sito.

To może Cię zainteresować

Przepis na wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami. Składniki na farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Paszteciki wigilijne. Sposób przygotowania farszu. Krok po kroku:

  1. Kiszoną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak, by poziom wody znajdował się około 1 cm powyżej kapusty. Jeśli chcemy, by farsz miał łagodniejszy smak, należy wcześniej przepłukać kapustę wodą. Kapustę gotujemy przez około godzinę, aż mięknie, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.
  2. Cebulę i pieczarki obieramy i osobno siekamy.
  3. Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę, tak by oliwa przykryła całe dno patelni i wrzucamy na patelnię cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje.
  4. Doprawiamy według smaku solą i pieprzem.
  5. Gdy woda wyparuje, dodajemy odrobinę oliwy i smażymy przez kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy farsz do ostudzenia.

PORADA: Farsz będzie smaczniejszy, jeśli dodamy do niego drobno posiekaną nać pietruszki. Nie potrzeba jej dużo - wystarczy nać pietruszki na kilogram pieczarek

Paszteciki wigilijne. Sposób przygotowania pasztecików. Krok po kroku:

  1. Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku i rozwałkujemy na prostokąty o wielkości około 30 na 15 cm i grubości ok. 3 mm.
  2. Kładziemy farsz wzdłuż długiego boku i zawijamy od strony krótszego boku - od farszu - w stronę ciasta bez farszu. Tak powstały rulonik kroimy na kawałki o długości 5 cm. Czynność powtarzamy do zużycia ciasta i farszu.
  3. Paszteciki wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny, by ciasto odpoczęło i wyrosło.
  4. Zanim wstawimy je do piekarnika, paszteciki smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy makiem, czarnuszką lub sezamem. Można je posypać również grubymi kryształkami soli.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż paszteciki się zezłocą (około 25-30 minut).
  6. Po wypieczeniu paszteciki powinny się ostudzić, zanim zostaną zamrożone!

PORADA: Paszteciki możemy formować, wykrwawając z rozwałkowanego ciasta trójkąty. Farsz nakładamy na ciasto od podstawy trójkąta i zawijamy od grubszej strony.

Wigilijne paszteciki z farszem z kapusty i grzybami:

Kruche paszteciki na wigilię można przygotować również z nadzieniem przygotowanym z pieczarek. W tej wersji paszteciki robi się szybciej od tych z kapustą i grzybami. Paszteciki z pieczarkami będą smakować wspaniale, jeśli przygotujemy je z ciasta bez drożdży.

Paszteciki wigilijne z ciastem bez drożdży. Prosty przepis, który zawsze się udaje!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1 jajo
  • 80 g gęstej śmietany 80%
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Paszteciki wigilijne. Prosty przepis na ciasto bez drożdży. Sposób przyrządzenia:
Sposób przyrządzenia ciasta bez drożdży na paszteciki wigilijne jest banalnie prosty. Do przesianej mąki dodajemy masło, dodajemy cukier, sól, wbijmy jajo i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę. Gdy ciasto będzie już zagniecione, formujemy z niego kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto nadaje się do rozwałkowania i nałożenia na niego farszu.

Do nadzienia można wykorzystać farsz z przepisu powyżej (z kapustą i pieczarkami) lub nadziać wigilijne paszteciki farszem z samych pieczarek. Jak go przygotować? To nie jest trudne!

Wigilijne paszteciki z pieczarkami. Przepis na farsz z pieczarek.

Składniki:

  • 2-3 średnie cebule
  • 1 kg gramów pieczarek
  • 1-1,5 łyżeczki soli (lub więcej, wedle kulinarnych upodobań)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
  • 1-2 jaja

Wigilijne paszteciki z pieczarkami. Sposób przygotowania farszu, krok po kroku:

  1. Cebule obrać i poszatkować na małe kawałki. Nie muszą być bardzo drobne, bowiem później jeszcze wszystko będziemy rozdrabniać.
  2. Na patelnię wyłożyć masło, wrzucić na nią cebulę i zeszklić na niedużym ogniu, uważając, by nie przypalić cebuli.
  3. Gdy cebula się już zeszkli, dodać pokrojone na nieduże kawałki pieczarki. Smażymy całość tak długo, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
  4. Masę przekładamy do naczynia i krótko mielimy malakserem. Uwaga, masa nie może mieć konsystencji gładkiej papki, ale drobnych kawałeczków. Do tak rozdrobnionej masy dodajemy drobno posiekaną nać pietruszki oraz 1 lub dwa jaja, jeśli masa nie będzie plastyczna i dobrze wszystko wymieszać.

WARTO WIEDZIEĆ: Przygotowujesz farsz z pieczarek lub grzybów leśnych na patelni na maśle i nie chcesz, żeby masło się przypaliło? Jest na to rada! Dodaj do rozpuszczonego masła trochę oliwy! Ten tłuszcz sprawi, że masło się nie przypali

Czas na formowanie pasztecików. Wigilijne paszteciki - jak je zrobić?

  • Farsz najlepiej jest nałożyć na prostokąt ciasta o wymiarach 15 na 55 cm i grubości ok. pół centymetra.
  • Farsz układamy na środku ciasta - na dłuższym boku. Jedną stronę ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i formujemy z ciasta rulon, a następnie obracamy ciasto z farszem tak, by miejsce klejenia znalazło się na dole.
  • Ostrym nożem odkrawamy 4-centymetrowe kawałki. Paszteciki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut - do czasu, aż będą mocno zezłocone.
  • Tak przygotowane paszteciki można mrozić i podawać odgrzane w piekarniku.

WARTO WIEDZIEĆ: Paszteciki wigilijne można mrozić. Można je przygotować nawet kilka tygodni przed wigilią, a w święta wyjąć z zamrażarki i odgrzać w piekarniku. Zapewniamy, będą pyszne!

Zobacz, jak się robi wigilijne paszteciki:

A może chcesz gotować jak Ewa Wachowicz? Zobacz przepis Ewy Wachowicz na wigilijne paszteciki (kapuśniaczki)

Przepis na paszteciki (kapuśniaczki) Ewy Wachowicz

(za ewawachowicz.pl)
Składniki na paszteciki wigilijne:
ZACZYN:

  • 20 g drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki

CIASTO:

  • 1 kg mąki
  • pół litra ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka

DEKORACJA:

  • 1 jajko
  • kminek

FARSZ:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz. Jak przygotować ciasto?

  • Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki.
  • Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić (w malakserze około 5 minut, ręcznie około 15 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.
  • Roztopić masło i ciepłe (ale nie gorące, bo drożdże stracą „siłę wzrostu"), wlać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.

Jak przygotować farsz na paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz (kapuśniaczki)?

  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
  • Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz. Formujemy paszteciki. Jak to robić?

  1. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką.
  2. Wykroić kawałki 10x15 cm. Nałożyć farsz z kapusty i zwinąć wałeczki - wzdłuż dłuższego boku. Na końcu zostawić pasek bez nadzienia - co pozwoli na sklejenie kapuśniaczków.
  3. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy między wałeczkami.
  4. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut (aż się zrumienią).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo