Przepisy na 12 potraw wigilijnych. Tradycyjne dania na...

Przepisy na 12 potraw wigilijnych. Tradycyjne dania na Wigilię WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA

SK

Dziennik Zachodni

Aktualizacja:

Dziennik Zachodni

12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
1/14

Przejdź do
galerii zdjęć

Przepisy na tradycyjne dania na Wigilię. 12 potraw wigilijnych. LISTA, PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA: Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

12 POTRAW WIGILIJNYCH. TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE, LISTA 12 POTRAW, PRZEPISY



12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?



Potrzebujesz:
  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony


Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki.
Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
Zobacz galerię


12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.



Potrzebujesz:
  • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki


Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.
Zobacz galerię


WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA NA KOLEJNEJ PODSTRONIE
1 3 4 5 »

Czytaj treści premium w Expressie Bydgoskim Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze (37)

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
mniam

alok (gość)

Zgłoś naruszenie treści

Tu moge podsunąć na kilka fajnych pysznych rybek: http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/przepisy/przepisy/ryby1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
podajcie jeszcze

>) (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 2

przepis na wrzątek.

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
nie ma to jak

mniam..... (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 2

tradycyjna golonka w piwie ,sledz w oleju,kaszanka z chrzanem,zrazy wołowe w sosie pikantnym,jakaś ryba smażona ,gołąbki w sosie pomidorowym.

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
kompot

kasia (gość)

Zgłoś naruszenie treści

tylko nie wędzone śliwki zepsujesz wszystko


Autor komentarza nie dodał zdjęcia
kompot

:) (gość)

Zgłoś naruszenie treści

z lisci grzybowych ...............

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
grzybowy

snowa (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 3 / 4

Próbowaliście koncentrat grzybowej krakus? Kupiłam po raz pierwszy , ugotowałam na nim zupę i wyszła na prawdę smaczna a jaka pachnąca. Mysle, że też dodam do sosu grzybowego.

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
inność

Mania (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 2 / 3

To nie moje klimaty. Dla mnie karlik to tylko na parze, pierogi ,uszka również. Moja wigilia już od dawna jest trochę inna. Co można gotuję na parze. Nie cierpimy na przejedzenie.

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
pitolenie

pestka (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 1 / 4

Połowa z tych potraf w ogóle nie jest tradycyjnie wigilijna - nie wiem kto wymyślił ten zestaw. Potrawy wigilijne są po pierwsze postne, a po drugie składają się z tradycyjnych rodzimych produktów.


Autor komentarza nie dodał zdjęcia
"potraf"

pestka (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 3 / 1

słowo "potraf" napisane celowo

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
odp

Ewa (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 5 / 1

Ja najbardziej mam smak na bigos. Kupiłam multicooker w philipiaku i zrobiłam te kilka dni wcześniej. Najlepsze jest to, że nie muszę mieszać, nie martwię ie, że coś się przypali. wyszedł po prostu...rozwiń całość

Ja najbardziej mam smak na bigos. Kupiłam multicooker w philipiaku i zrobiłam te kilka dni wcześniej. Najlepsze jest to, że nie muszę mieszać, nie martwię ie, że coś się przypali. wyszedł po prostu idealny. zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
święta

polianna (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 1 / 3

U ans króluje ryba, śledzie, pierogi, łamańce z makiem, zupka grzybowa z łazankami, w tym roku na koncentracie grzybowym z krakusa, wypróbowałam i zupa jest smaczniejsza i pachnie cudnie...rozwiń całość

U ans króluje ryba, śledzie, pierogi, łamańce z makiem, zupka grzybowa z łazankami, w tym roku na koncentracie grzybowym z krakusa, wypróbowałam i zupa jest smaczniejsza i pachnie cudnie grzybkami. DO tego kompot z suszu.zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
http://www.przepis-kulinarny.pl/potrawy-wigilijne-5-5.html

Wigilioonn (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

Zobacz 12 potraw wigilijnych
http://www.przepis-kulinarny.pl/potrawy-wigilijne-5-5.html

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Wideo