reklama

Przepis na uszka Wigilijne. Jak zrobić uszka z farszem grzybowym? [PRZEPIS MAGDY GESSLER - 3.12]

ES-OZaktualizowano 
Przepis na uszka wigilijne. Jak zrobić uszka z farszem grzybowym? [przepisy]
Przepis na uszka wigilijne. Jak zrobić uszka z farszem grzybowym? [przepisy] Pixabay
Przepis Magdy Gessler na uszka Wigilijne. Barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Ta zupa od wielu lat pojawia się praktycznie w każdym domu, a uszka nadaję jej niepowtarzalny smak i aromat. Zobacz przepis na to proste i tradycyjne danie.

Na Wigilijnym stole tradycyjnie powinno pojawić się 12 potraw. W świątecznym natłoku zadań nie zawsze mamy czas, żeby przygotować wszystko "na świeżo". W tym wypadku dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie części przysmaków wcześniej (oczywiście tych, które na to pozwalają). Takim daniem są właśnie uszka Wigilijne. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu, więc lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę.

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Przepis na uszka z suszonymi grzybami według Magdy Gessler

Składniki:

  • 350 g ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • 1. Przesiać mąkę przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • 2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
  • 3. Dodać grzyby oraz natkę pietruszki.
  • 4. Podsmażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Ciasto rozwałkować na cienki place, wyciąć kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka.
  • 6. Uszka wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

Porada:
Grzyby przed dodaniem do farszu warto moczyć kilka godzin w wodzie. Nie jest to czynność niezbędna, ale pozwala uwolnić więcej aromatu z grzybów, co nada wyjątkowy smak potrawie.

Zakwas z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 150 g razowego chleba
  • 2 l wody źródlanej

Przygotowanie:

  • 1. Buraki kroimy w plastry wrzucamy do dużego słoika, dodajemy chleb w kawałkach i zalewamy ciepłą wodą.
  • 2. Całość przykrywamy ponakłuwanym papierem do pieczenia i pozostawiamy w temperaturze 18-20 stopni na kilka dni (ok 3-5). 3. Kiedy jest kwaskowaty, odcedzamy i przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
  • 4. Zakwasu wystarczy na ok 3 barszcze.

Porada:
Zakwas na buraki również warto przygotować nieco wcześniej. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, a można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że na wierzch nalejemy odrobinę oliwy, a zakwas będzie długo świeży.

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki:

  • 10 średniej wielkości buraków
  • 1 szklanka zakwasu z buraków
  • 2 kg jabłek najlepiej antonówek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 3 goździki
  • 4 cebule
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • cukier puder
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo w wersji niepostnej

  • 3 cebule
  • 150 g słoniny

Sposób przygotowania:
1. Buraki kroimy w plastry (najlepiej cienkie), powinny wypełnić garnek do 3/4 wysokości, zalewamy buraki wodą na tyle żeby je zakryć.
2. Dodajemy przepołowione cebule, obrany czosnek, przyprawy oraz 2 przepołowione jabłka, ze skórkami, beż gniazd nasiennych. 3. Dodajemy ocet dla zatrzymania koloru, gotujemy pod przykryciem całość ok 1 godziny na bardzo wolnym ogniu, barszcz ma jedynie mrugać, po tym czasie barszcz przecedzamy, dolewamy kwas buraczany, wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka, ze skórkami i odstawiamy barszcz na całą noc do lodówki.
4. Następnego dnia wyjmujemy jabłka i doprawimy barszcz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny, cukrem pudrem - przypraw dodajemy do smaku, jeśli nie gotujemy barszczu postnego siekamy cebulę i słoninę i smażymy aż słonina się wytopi.
5. Następnie dociskając łyżką przecedzamy tłuszcz przez sito wprost do barszczu.

Porada:
Pamiętaj, żeby nigdy nie gotować barszczu, ponieważ może stracić kolor. Barszcz należy wolno podgrzewać.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3