Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na tradycyjny żurek według Magdy Gessler. Świetny przepis na zupę wielkanocną [D]

online
Pixabay
Wielkanoc coraz bliżej, więc powoli kompletujemy idealne przepisy na świąteczną ucztę. Jedną z tradycyjnych potraw, która króluje na wielkanocnym stole jest właśnie żurek. Zupa bardzo popularna i lubiana. Choć sama zupa wydaje się prosta, jej sekret tkwi w dobrym zakwasie. Przedstawiamy przepis według Magdy Gessler na żurek wielkanocny na zakwasie.

Przepis na żurek wielkanocny na domowym zakwasie według Magdy Gessler [przepis na zakwas do żurku Magdy Gessler]

Składniki:

  • mąka żytnia - pół szklanki
  • woda przegotowana - 0,5 litra
  • skórka z chleba razowego
  • woda - 2 litry
  • masło - 3 łyżki
  • włoszczyzna - (2 marchewki, por, pietruszka, cały seler)
  • cebule- 2
  • czosnek - 4 ząbki
  • tarty chrzan - 2 łyżeczki
  • suszone grzyby - 2 sztuki
  • listki laurowe - 3
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • czarny pieprz ziarnisty - 7 ziaren
  • biała kiełbasa - 500 gram
  • tłusta śmietana - 100 ml

Przygotowanie:
Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba. Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak (ale nie może być spleśniały). Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Żurek: Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować. Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min. Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka. Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem i pajdą chleba.

Przepis na domowy żurek wielkanocny [Wielkanoc 2019, przepis na żurek]

Składniki:

  • 2 spore ziemniaki
  • 2 cebule
  • garść suszonych prawdziwków
  • szklanka ukiszonego żuru
  • wywar jarzynowy z marchewki, pietruszki, kawałka selera
  • szczypiorek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kawałek dobrej wiejskiej podsuszonej kiełbasy
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, ostra wędzona papryka, majeranek
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:
Grzyby zalać niezbyt dużą ilością wody i zostawić na około pół godziny, żeby zmiękły. W międzyczasie przygotować wywar z jarzyn. Same jarzyny nie będą potrzebne do zupy, więc można wykorzystać je np. na sałatkę jarzynową. Cebulę pokroić w półplasterki. W rondlu rozpuścić masło i zaszklić cebulę. Do rondla dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalać gorącym wywarem jarzynowym.
Do wywaru należy dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w paski grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Całość gotować, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie. Dodać żurek, śmietanę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość doprawić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera