Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszną babkę drożdżową parzoną. Wypróbujcie koniecznie idealny przepis na Wielkanoc [15.04.22]

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Babka drożdżowa parzona - podajemy przepis jak ją przygotować. To sprawdzony przepis!
Babka drożdżowa parzona - podajemy przepis jak ją przygotować. To sprawdzony przepis! ZSG-H Bydgoszcz
Babka drożdżowa parzona to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na naszych stołach podczas Wielkanocy. Warto zachować ten przepis na dłużej, bo można ją przygotować nie tylko z okazji świąt. Ciasto jest pyszne.

Zobacz wideo: Żywność drożeje szybciej niż przewidywano.

To sprawdzony przepis, który opracowała dla Państwa Katarzyna Kubera - technolog produkcji i zarazem nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Poniżej przestawiamy, jakie składniki są potrzebne do wykonania babki drożdżowej parzonej i jak ją przyrządzić. Wystarczy stosować się do podanych poniżej wskazówek.

Babka drożdżowa parzona - składniki na ciasto

Potrzebne są: mąka - 0,60 kg, mleko - 0,50 litra, drożdże - 0,06 kg, cukier - 0,20 kg, jajka (żółtka) - 8 sztuk, cukier waniliowy - 1 paczka, masło - 0,25 kg, rodzynki - 0,10 kg, skórka pomarańczowa - 0,15 kg, cukier puder - 0,10 kg i olejek zapachowy.

Babka drożdżowa parzona - sposób przygotowania

Na początek niski i szeroki garnek należy przepłukać zimną wodą. Wlewamy do niego mleko i doprowadzamy je do wrzenia. Dodajemy 1/5 mąki, sypiąc bezpośrednio przez sito. Mieszać należy energicznie trzepaczką rózgową. Ostudzić.

  • Sporządzamy rozczyn - rozkruszyć drożdże i dodać do zaparzonej letniej mąki. Wsypać łyżkę cukru i sól (na czubku łyżeczki), połączyć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rodzynki należy namoczyć we wrzącej wodzie.
  • W rondlu na małym ogniu rozpuścić masło i wystudzić.
  • Krok następny to przygotowanie masy żółtkowo-cukrowej (jajka i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę).
  • Następnie mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, masę jajowo-cukrową i wyrobić na gładką masę.
  • Gdy ciasto będzie odchodzić od dna naczynia, dodać upłynnione i wystudzone masło. Na koniec wrzucamy namoczone i odciśnięte rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Całość należy połączyć i pozostawić do wyrośnięcia.

Foremkę smarujemy masłem i przedkładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni C przez 45 minut. Wystudzoną babkę lukrujemy.

Życzymy smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo