Przepis na prawosławną Wielkanoc. Paska wielkanocna - królowa świąt, zwana też kuliczem. Czym się różni od naszej babki drożdżowej?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kulicz znany też pod nazwą paska to tradycyjny wypiek w Ukrainie na Wielkanoc.
Kulicz znany też pod nazwą paska to tradycyjny wypiek w Ukrainie na Wielkanoc. materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Udostępnij:
Prawosławna Wielkanoc już w niedzielę 24 kwietnia 2022 roku. Tym razem będą szczególnie wyjątkowe święta, gdyż w Polsce gościmy wielu uchodźców z Ukrainy. Warto poznać tamtejszy przepis na babkę wielkanocną, zwaną paską lub kuliczem. Wypróbuj przepis z książki „Mamuszka” Olii Hercules.

Prawosławna Wielkanoc z paską i pisankami

Święta Wielkanocne 2022 już za nami. Wielkimi krokami zbliża się natomiast prawosławna Wielkanoc, która wypada w niedzielę 24 kwietnia. W prawosławiu używa się bowiem kalendarza juliańskiego, czyli słonecznego. Stąd różnica w datach świąt u katolików i prawosławnych. Podobnie, jak w tradycji katolickiej, w Wielką Sobotę w cerkwiach również święcone są koszyczki z pokarmami. Znajdują się w nich pisanki, biały ser, wędliny, pascha czy drożdżowe ciasto.

Ciasto drożdżowe na Wielkanoc bywa różnie nazywane w Ukrainie. Na południu kraju jest to paska, w pozostałych częściach znane jest jako kulicz. Różnica między polską babką wielkanocną a ukraińską tkwi w użyciu ziemniaczanego zaczynu. Dzięki niemu ciasto zyskuje charakterystyczną konsystencję. Warto też użyć szerokiej miski, bo ciasto potrafi szybko wyrastać.

Przepis na paskę - kulicz, czyli babkę wielkanocną

[Na 3 sztuki po 800 g]

Składniki:
Zaczyn

  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na małe kawałki
  • 1 l zimnej wody
  • 3 łyżki ekologicznej mąki

Ciasto

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 4 żółtka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g miałkiego cukru
  • 1 kg mąki
  • olej słonecznikowy, do nasmarowania
  • 100 g sułtanek

Lukier

  • 175 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki wody
  • kolorowa posypka do przybrania (niekoniecznie)

Jak zrobić paskę krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić zaczyn: włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, aż zmiękną.
  2. Odlać większość wody, pozostawiając 200 ml. Utłuc z nią ziemniaki.
  3. Dodać mąkę i starannie wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
  4. Po tym czasie dodać do zaczynu mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i starannie wymieszać.
  5. W dużej misce ubijać jajka z cukrem, aż zrobią się puszyste.
  6. Dodać do jajek zaczyn z mlekiem. Delikatnie połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać - ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  7. Zwilżyć dłonie olejem słonecznikowym i zagniatać ciasto przez około 15 minut. Posypać stolnicę sułtankami i wgnieść je do ciasta.
  8. Podzielić ciasto na 3 części. Nasmarować olejem 3 umyte puszki po pomidorach (po 800 g każda) i nałożyć do nich ciasto do połowy wysokości. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  9. Tymczasem nagrzać piekarnik do temperatury 180° C.
  10. Ustawić puszki z ciastem na blasze i piec 40-45 minut na najniższym poziomie piekarnika. Odczekać, aż ciasto w puszkach całkowicie ostygnie, a następnie okroić je nożem wzdłuż ścianek i wyjąć.
  11. Przygotować lukier: w misce utrzeć cukier puder z esencją waniliową i wodą. Rozprowadzić po wierzchu bab, pozwalając, aby ściekał po bokach. Udekorować kolorową posypką (jeśli używamy).

Życzymy smacznego!

Przepis dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Przepis na prawosławną Wielkanoc. Paska wielkanocna - królowa świąt, zwana też kuliczem. Czym się różni od naszej babki drożdżowej? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie