Przepis na makówki śląskie/makiełki wigilijne. Jak je zrobić? [9.12.2019]

sier
Makówki śląskie - przepis. Jak przygotować tradycyjne makówki wigilijne. Składniki, sposób przygotowania, produkty, wideo
Makówki śląskie - przepis. Jak przygotować tradycyjne makówki wigilijne. Składniki, sposób przygotowania, produkty, wideo Fot. Marzena Bugala / archiwum Polska Press
Szukasz świetnego przepisu na makówki wigilijne? Dobrze trafiłeś! Z nami zrobisz pyszne tradycyjne makówki śląskie. Zobacz również przepis na makówki w nieco zmienionej wersji - na pewno znajdziesz coś odpowiedniego na wigilijny stół.

Makówki wigilijne to jedna z potraw, która urozmaici bożonarodzeniowy stół. Zobacz przepis na makówki śląskie. Tradycyjna potrawa - jeśli do tej pory nie gościła w Twoim domu - na pewno zachwyci gości.

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Makówki wigilijne - przepis. Jakie składniki?

Robienie makówek wigilijnych zacznijmy od zebrania składników. Oto czego będziesz potrzebować, by przygotować tradycyjne śląskie makówki.

  • 1 litr mleka,
  • pół kilograma maku
  • pół szklanki miodu,
  • 60 g masła,
  • 3-4 bułki (może być też bagietka, albo sucharki)
  • 100 gramów obranych ze skórek migdałów, 80 gramów orzechów włoskich, 50 gramów rodzynek, 50 gramów fig, 50 gramów suszonych moreli
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • płatki migdałowe

Potrawy wigilijne [LISTA, przepisy]. Co postawić na wigilijny stół?

Makówki śląskie - sposób przygotowania

Mak należy sparzyć i zmielić trzykrotnie. Można też ułatwić sobie zadanie kupując gotową masę makową, ale jeśli mają być to tradycyjne makówki śląskie, to wiesz, którą opcję wybrać... Do maku wlej szklankę wody i zacznij gotować.

Bakalie pokrój na kawałki - nie musi być zbyt drobno.

Gdy mak się zagotuje, wlej do niego 750 ml mleka, dodaj miód, masło oraz pokrojone bakalie (płatki migdałowe na razie zostaw). Mieszaj i czekaj aż się zagotuje.

Pozostałą część mleka wlej do naczynia, w którym ułożysz pokrojoną w plasterki bułkę/bagietkę lub sucharki.

Twoje wigilijne makówki są już prawie gotowe... Wybierz głęboką miskę, w której na przemian będziesz układać warstwami: namoczone pieczywo lub sucharki oraz zagotowaną masę. Na sam spód połóż pieczywo. Na górze ostatnią warstwę powinna stanowić ugotowana masa. Na koniec posyp wszystko płatkami migdałowymi (mogą też być wiórki kokosowe).

Przygotowane z tego przepisu śląskie makówki zostaw do wystygnięcia. Następnie schowaj do lodówki. Makówki powinny tam stać przez mniej więcej dobę. Wówczas będą gotowe! Smacznego!

Przepis na makówki - to warto wiedzieć

  • Potrawa pod nazwą „makówki” występuje na Śląsku.
  • Zamiast sucharków albo pieczywa, można wykorzystać chałkę
  • W Zagłębiu (zachodnia Małopolska), okolicach Poznania i Łodzi potrawa ta znana jest jako „makiełki”. W Zagłębiu zamiast pieczywa używa się makaronu (zwanego w niektórych rejonach Polski „kluskami”, stąd inna nazwa makiełek to „kluski z makiem”
  • W biedniejszych rodzinach makówki przygotowywano na wodzie, a zamiast bakalii dodawano suszone owoce krajowe. (źródło: Wikipedia)

Trochę inny przepis na makówki wigilijne - wideo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Singielka

Fajne przepisy, uwielbiam mak! W tym roku na pewno będą kluski, tylko muszę dorwać łazanki Lubelli w sklepie, najlepiej się nadają, bo nie robi się z nich ciapa.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie