Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Taki jest przepis Magdy Gessler na bigos wigilijny. Oto najlepszy przepis na domowy bigos

Jakub Kisiel
Jakub Kisiel
Bigos wigilijny to potrawa, której nie może zabraknąć na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.
Bigos wigilijny to potrawa, której nie może zabraknąć na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Bigos wigilijny to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Co prawda przepisów na bigos wigilijny jest mnóstwo, jednak nie każdy smakuje tak samo. Wszystko jak zwykle zależy od gustu. Sprawdźcie przepisy na bigos wigilijny Magdy Gessler oraz Ewy Wachowicz. Przygotowaliśmy dla was najlepsze przepisy na wigilijny bigos.

Przepis na bigos wigilijny

Przepisów na bigos istnieje chyba tyle, ile jest gospodyń domowych. Każdy robi go trochę inaczej, z różnych rodzajów mięs i kapusty, z innymi dodatkami. Jedno jest jednak pewne: bigos to nieodłączny element świąt. W wielu domach na pewno nie zabraknie bigosu na Wigilię na świątecznym stole.

W niektórych domach niekoniecznie bigos pojawi się jednak w Wigilię. Pomimo zniesienia obowiązkowego postu wigilijnego, wiele rodzin cały czas podtrzymuje tradycję i nie podaje mięsnych potraw w Wigilię. Na wieczerzę można więc przygotować bigos wegetariański, czyli bez mięsa, a tradycyjnym bigosem zajadać się dopiero w Boże Narodzenie.

Bigos na Wigilię - przepisy

Jaki jest najlepszy przepis na bigos wigilijny czy tradycyjny bigos? Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Dużą popularnością cieszą się na przykład przepisy na bigos wigilijny Magdy Gessler (na bigos tradycyjny oraz tzw. bigos wigilijny - kapustę z grzybami). Wiele gospodyń korzysta także z przepisu na bigos Ewy Wachowicz.

Ostatnio coraz popularniejszy staje się także przepis na bigos wegetariański, czyli bez mięsa. Bardzo popularny przepis na taki bigos jest autorstwa Jadłonomii - idealnie nadaje się na bigos wigilijny.

A jak wygląda Wasz przepis na bigos wigilijny? Jeśli nie macie swojego sprawdzonego, ulubionego przepisu na bigos na Wigilię, sprawdźcie najpopularniejsze przepisy na bigos wigilijny.

Bigos jest tradycyjnym daniem wigilijnym. Sprawdźcie, jak zrobić bigos wigilijny.
Bigos jest tradycyjnym daniem wigilijnym. Sprawdźcie, jak zrobić bigos wigilijny. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Jak zrobić bigos wigilijny Magdy Gessler?

Przepis na bigos Magda Gessler umieściła na swoim profilu na Facebooku, dlatego publikujemy go w całości, dokładnie tak, jak opisała go restauratorka. Pełen wpis z facebooka znajdziecie poniżej. Smacznego!

Na 3/4 ilości kapusty kiszonej potrzebujemy 1/4 kapusty zwykłej, niekiszonej, białej, naszej ulubionej. Taką surową kapustę trzeba poszatkować, po czym podsypać solą i kminkiem. Dodać cebulę, wymieszać, zostawić na dwie godziny, żeby zmiękła, po czym odcisnąć z niej sok. Kapusty kiszonej nie warto przelewać - lubię, gdy bigos jest kwaśny i prawdziwy. Dobrą kapustę kiszoną poznacie nie tylko po zapachu ale i po kolorze. Jeśli jest biała lub sina, wtedy macie pewność, że do jej zakwaszania dodano coś więcej niż sól, np. ocet. Prawdziwa kiszona kapusta jest żółtawa i pachnie tak, że nie można się pomylić.

Przepis Magdy Gessler na wigilijny bigos

Podstawą bigosu jest kapusta, ale nie mniej ważne jest mięso, które do niego dodamy. Ilość mięsa zależy od Was i od tego, co akurat macie pod ręką. Ja zdecydowanie wolę, żeby w bigosie było więcej kapusty niż mięsa, ale Wasze preferencje mogą być odmienne. Pamiętajcie tylko, żeby surowe kawałki mięsa uprzednio obsmażyć i podgotować. Surowe mięso dodane do kiszonej kapusty nie zmięknie, choćbyście bigos gotowali przez tydzień. Kwas z kapusty skutecznie temu zapobiegnie.

Znakomicie sprawdzą się w bigosie resztki z niedzielnej pieczeni albo skrawki gotowanego mięsa. Dla mnie najlepszym bigosem jest ten oparty na dziczyźnie, ale przecież nie ma problemu z dodaniem do niego pieczeni wołowej czy wieprzowej. Gorzej z drobiem, choć nie widziałam jeszcze nikogo, kto narzekałby na bigos z czerwonym mięsem z kaczki... ;)

Przygotowaliśmy dla was przepis na bigos wigilijny Magdy Gessler.
Przygotowaliśmy dla was przepis na bigos wigilijny Magdy Gessler. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Bigos wg Magdy Gessler - przygotowanie:

Bigosu gotowanie czas zacząć. W pierwszej kolejności obsmażamy wędzony dymem boczek, potem w wytopionym z boczku tłuszczu szklimy cebulę. Na kilogram bigosu potrzebować będziemy dwie duże cebule. Na tym samym tłuszczu obsmażamy surowe mięso, jeśli takiego chcemy użyć, przed jego obgotowaniem lub upieczeniem. Osobno obgotowujemy suszone prawdziwki - wystarczy 100 g na kilogram potrawy, choć jeśli ktoś lubi więcej, to dlaczego nie?

Garnek, w którym będziemy gotować bigos, porządnie smarujemy słoninką, która zapobiegnie przypalaniu się słodyczy z wędzonych śliwek. Wkładamy do garnka zmieszane kapusty, boczek, grzyby i śliwki i gotujemy przez cały dzień na bardzo wolnym ogniu. Przed włożeniem mięsa dodajemy jeszcze czerwone wytrawne wino - wystarczy jedna szklanka. Doprawiamy jałowcem, liściem laurowym i zielem angielskim. Młotkowany pieprz będzie bardzo ważny ale... potem, bo dodany zbyt wcześnie sprawi, że bigos będzie piekielnie pikantny, a ma być tylko trochę ostry :))

Jak zrobić wigilijny bigos? Magda Gessler podpowiada

Teraz mięso i... kolejny dzień gotowania :) Dopiero pod koniec gotowania dodajemy do potrawy pokrojone i obsmażone kiełbasy, bo jeśli dodamy je wcześniej, to się nam w bigosie rozpuszczą i znikną... Bigos musi być też lekko tłusty, nie może być suchy, bo zabraknie mu smaku. Warto zatem dodać do niego łyżkę domowego smalcu ze skwarkami. W ostatnim dniu gotowania jest również czas na dodanie młotkowanego pieprzu.

Nie wolno dodawać pomidorów, koncentratów pomidorowych i innych pomidorowych przetworów. W polskim bigosie pomidorów nie ma, bo są w nim zupełnie niepotrzebne. Kapusta, mięso, boczek, wędliny, śliwki, cebula, wino i przyprawy. To te produkty tworzą polski bigos, znany i ceniony na świecie od wieków. Ciemny, brązowy, najlepszy - taki, jak w Słupsku :D Jego tajemnicą, poza najlepszymi składnikami, jest długie i wolne gotowanie (przynajmniej trzy dni) i przemrożenie. Jeśli zamierzacie zrobić bigosu więcej i zostawić na później, wtedy po dwudniowym gotowaniu zamrażacie go i na dzień przed podaniem znów gotujecie i mieszacie na wolnym ogniu.

Cały wpis z przepisem na bigos Magda Gessler umieściła na swoim Facebooku:

Wegetariański bigos wigilijny

Dla tych, którzy chcą uszanować wigilijną tradycje i nie stawiać na stole w ten dzień mięsnych potraw, mamy alternatywę. Bardzo popularny jest przepis na tzw. bigos wigilijny, czyli kapustę z grzybami według Magdy Gessler. Jak się przyrządza to danie?

Magda Gessler proponuje użyć następujące składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
  • 1 jabłko Złota Reneta
  • 4 pigwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Na patelni obsmażyć pokrojoną kapustę oraz ugotowane grzyby
  • Cebulę w całości obsmażyć w garnku
  • Pokrojone jabłko, kminek oraz całą pigwę i obsmażoną cebulę dodać do kapusty i dusić pod przykryciem
  • Po kilki minutach doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie kminkiem
  • Dusić przez 40 minut na najmniejszym ogniu, odstawić na 3 godziny i znowu dusić. I tak dwa do trzech dni.

Cały przepis znajdziecie na www.beszamel.se.pl.

Przepis na bigos wigilijny

Jaki jest przepis na bigos wegetariański według Jadłonomii? Do przygotowania bigosu wegetariańskiego (idealnego na Wigilię) potrzebne są następujące składniki:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • jedno kwaśne jabłko
  • jedna cebula
  • 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
  • 10 wędzonych śliwek
  • 10 gram suszonych grzybów
  • 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • olej
Planujecie zrobić na tegoroczne święta bigos wigilijny? Podpowiadamy jak go zrobić.
Planujecie zrobić na tegoroczne święta bigos wigilijny? Podpowiadamy jak go zrobić. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Oraz przyprawy:

  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

Bigos wigilijny Ewy Wachowicz

Bardzo popularny jest także przepis na bigos Ewy Wachowicz. Jakich składników potrzeba, by go przygotować?

  • 750 g kiszonej kapusty
  • 750 g białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 golonka
  • 1 kg różnego rodzaju mięsa czy wędlin
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować bigos według przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku? Cały przepis znajdziecie na stronie: ewawachowicz.pl >>> TUTAJ <<<

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Zobacz przepis na wigilijny bigos

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo