Prosty przepis na pączki Gessler, Starmach, Wachowicz. Najlepsze przepisy na pyszne pączki [22.02.2020 r.]

online
W artykule przepisy na pączki Magdy Gessler, Anny Starmach i Ewy Wachowicz. Najlepsze przepisy na pączki na Tłusty Czwartek.
Najpyszniejsze pączki to te, które powstaną w domowych kuchniach ze sprawdzonych przepisów. A któż inny tak zna się na słodkościach, jak nie Anna Starmach, Magda Gessler czy Ewa Wachowicz!. Prezentujemy przepis na pączki gwiazd kuchni Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Podajemy również przepisy na lukier na pączki.

Przepis na pączki Anny Starmach na pyszny Tłusty Czwartek

By pączki były smaczne i udane, składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, a mleko podgrzane. Jakie składniki będą nam potrzebne do wykonania pączków?
Składniki. Sprawdzony przepis na pączki Anny Starmach:

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury do nadziewania
  • Dodatkowo cukier puder do posypania lub lukier

zobacz również

Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą – takie muszą być pączki! Najlepsze to te polane lukrem – Anna Starmach

zobacz więcej

Sprawdzony przepis na pączki Anny Starmach. Instrukcje krok po kroku

Jeśli będziemy trzymali się poniższego schematu, nasze pączki będą puszyste i pysze.

  • Najpierw należy przygotować zaczyn do pączków. Sporządza się go z 30 gramów cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Składniki należy wymieszać w naczyniu, które przykryć trzeba następnie czystą szmatką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Dobrze sporządzony zaczyn zwiększy swoją objętość dwu- lub trzykrotnie, dlatego trzeba pamiętać, by naczynie było odpowiedniej wielkości!
  • Wyrośnięty zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, pamiętając, że masło dodajemy na końcu!. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (jeśli robimy to ręcznie, zajmie to około 10 minut). Ciasto możemy też wyrabiać robotem kuchennym.
  • Wyrobione ciasto przykryte czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - czekamy około 1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części (możemy odmierzać, używając wagi kuchennej - kawałki powinny ważyć 40-50 gramów) - w taki sposób nasze pączki będą idealnie równe.
  • Kawałki ciasta lekko rozpłaszczamy i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie zlepiamy brzegi, by nadzienie znalazło się w środku i formujemy kulkę, którą przekładamy na wysypaną mąką blachę lub tacę.
  • Surowe pączki przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 20 minut, by wyrosły.
  • Tłuszcz rozgrzewamy w dużym garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru, można sprawdzić, czy tłuszcz osiągną żądaną temperaturę, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch i zarumieni się, tłuszcz jest odpowiednio gorący.
  • Pączki ostrożnie zanurzamy w tłuszczu i gdy już się zarumienią, ostrożnie przewracamy na drugą stronę przy pomocy widelca lub szpikulca, tak by nie poparzyć dłoni.

Usmażone pączki dekorujemy według uznania, za pomocą cukru pudru, lukru lub polewy.

Jak zrobić lukier do pączków na Tłusty Czwartek? To nie jest trudne!

Przepis na pączki Anny Starmach pochodzi z jej oficjalnej strony.

[cyt]PORADA: Najlepsza konfitura do pączków według przepisu Anny Starmach to różana.[cyt]

Tłusty czwartek. Najsmaczniejsze są pączki z lukrem. Jak go zrobić?

Jak zrobić lukier na pączki? To nie jest trudne!
Lukier na pączki. Sposób przyrządzenia lukru:
Ucieramy białko jajka z 1 szklanką cukru pudru. Najlepiej ucierać w mikserze. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, by nie spływał z piernika. Lukrem smarujemy pączki i ewentualnie ozdabiamy wiórkami kokosowymi, czekoladą lub posypką.

Lśniący i gładki lukier waniliowy:

Śmietankowy lukier na pączki

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • białko kurzego jajka (z 1 jajka)

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Domowej roboty pączki, dla osób, które nigdy ich nie robiły mogą wydawać się trudne w pieczeniu. Nie ma nic bardziej mylnego! Chociaż ich przygotowanie jest czasochłonne, to samo zrobienie ciasta nie jest trudne. Oto przepis na pączki polecany przez Ewę Wachowicz:

Składniki
Na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajo
  • kieliszek spirytusu
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • 0,5 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny

Nadzienie i dekoracja:

  • 400 g konfitury
  • 2 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Pokruszone droższe wrzucamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem. Dodajemy dwie łyżki cukru i trochę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny, jajko, kieliszek spirytusu i oliwę. Mieszając masę dodajemy małymi porcjami żółtka i resztę mąki.
  • Ciasto zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto wałkujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy kawałek kładziemy łyżkę konfitury i sklejamy formując pączka.
  • Pączki zostawiamy do momentu, aż nieco zwiększą swoją objętość.
  • Następnie smażymy na oleju lub smalcu.

Lukier na pączki

Do zrobienia lukru używamy 200 g cukru pudru i soku z cytryny. Ubijamy na gładką, gęstą masę. Po nałożeniu lukru na pączka posypujemy go kandyzowaną skórką pomarańczy.

Przepis na faworki według Ewy Wachowicz (chrust)

Składniki:

  • 400 g - mąki
  • 4 łyżki - cukru
  • 2 łyżki - masła
  • 8 - żółtek
  • 4 - jajka
  • 1 łyżka - mleka
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka. Wysiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus.
  • Zagnieść ciasto (dość wolne, ale tak musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć miską, by nie obeschło). Następnie przekroić na pół i obficie podsypując mąką rozwałkować cieniutko - jak na makaron.
  • Pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Smażyć w dużym rondlu, na smalcu.
  • Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu.
  • Przełożyć na duży płaski talerz i posypać cukrem pudrem.

Pączki - przepis na tłusty czwartek [Magda Gessler]

Chociaż dla niektórych pączki domowej roboty mogą stanowić wyzwanie, to zapewniamy, że wcale nie jest to tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Pączki co prawda są czasochłonne, ale nic nie daje takiej satysfakcji jak samodzielnie upieczone pączki. Szczególnie, że w tłusty czwartek może być problem z ich zakupem bo kolejki w cukierniach są bardzo duże. Przedstawiamy przepis na pączki tylko z 9 jajek!!!

Lista składników:

  • mąka pszenna 750 gr
  • drożdże świeże 75 gr
  • cukier 15 łyżki
  • żółtka 9 sztuk
  • cukier puder 150 gr
  • spirytus 15 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • masło 180 gr
  • marmolada owocowa słoiczek
  • cukier puder do oprószenia 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozcieramy dodając do nich 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Zagniatamy składniki, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ). Wyrośnięte pączki smażymy na oleju rozgrzanym do temp. 180 C, do momentu, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia.
  • Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 10

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gościu

Robiłam pączki z przepisu Ani Starmach przepyszne

G
Gość
10 lutego, 19:36, Gość:

W tych przepisach nic nadzwyczajnego nie zauważyłam ją smażę paczki z przepisu bardzo starego a 7 żółtek na kilogram mąki to zdecydowanie za malo

To może 30

G
Gość

Poniżej 4 najlepsze chwilówki wyplacane już w 30minut na konto w lutym 2020

Chwilówka do 3000zł za Daramo na 30dni - wypełnij wniosek tu: https://kredytyk.pl/netcredit

Chwilówka do 6000zł za Daramo na 65dni - wypełnij wniosek tu: https://kredytyk.pl/szybkagotowka

Pożyczka ratalna od 800zł do 25.000zł do 4lat, - wypełnij wniosek tu: https://kredytyk.pl/hapi

Pożyczka z żyrantem do 25.000zł do 5lat, - wypełnij wniosek tu: https://kredytyk.pl/rapida

Posiadamy wiecej różnych pożyczki na dowód od 100zł do 25.000zł wypłacanych w 30 minut na konto stronie: https://kredytyk.pl

G
Gość
14 lutego, 03:31, Gość:

Przepis Starmsch zaczyn z maki cukru i mleka? Jak moze to wyrosnac bez drozdzy? :D

Dokładnie o tym samym pomyślałam bo jak coś urośnie bez drożdży 😁

G
Gość

geslerowej to bez mleka nawet

G
Gość

Przepis Starmsch zaczyn z maki cukru i mleka? Jak moze to wyrosnac bez drozdzy? :D

I
Iro

Ludzie czy wy nie myślicie kiedyś nie było geslerowej Starmach czy wachowicz i ludzie jedli paczki i też byly pyszne tak czy siak babki matki miały swoje przepisy na te paczki i każdy zjadł oblizał się i przeżył a tu nie wiadomo kto i co

K
Kto to pisał

Starmachowej widzę zaczyn bez drożdży nawet rośnie...

G
Gość
10 lutego, 19:36, Gość:

W tych przepisach nic nadzwyczajnego nie zauważyłam ją smażę paczki z przepisu bardzo starego a 7 żółtek na kilogram mąki to zdecydowanie za malo

Zgadzam się z tobą. Jak mam więcej jajek, a mam od swoich kur, to nawet 10 - 15 dodaje (na 1 kg mąki) i też same żółtka.

G
Gość

W tych przepisach nic nadzwyczajnego nie zauważyłam ją smażę paczki z przepisu bardzo starego a 7 żółtek na kilogram mąki to zdecydowanie za malo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3