Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj kilka zasad udanego grilla

Wojciech Mąka
Wojciech Mąka
Gotuj z mistrzemGotuj z mistrzem
Gotuj z mistrzemGotuj z mistrzem Tomasz Czachorowski
Skąd najczęściej czerpiemy inspiracje? Jak wyzbyć się obaw przed przypalonym mięsem i pospolitą zgrillowaną kiełbasą?

Poniżej podajemy kilka zasad udanego grila.

- Wielu Polakom grill kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Zgrillować można jednak wszystko - od ananasa po placki z ziemniaków - mówi Żanetta Madaj z agencji Garden of Words. - Coraz częściej robiąc grilla chcemy się wyróżnić. Jak wynika z badań, tylko 43 procent mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego planując obiad pod gołym niebem bazuje na przepisach, które już zna, reszta z nas szuka czegoś niezwykłego i nowego.

Możemy zapomnieć o noszeniu ze sobą kartek z przepisami do ogrodu. W trakcie przygotowań potraw grillowych chętniej eksperymentujemy i gotujemy „z fantazją”. Z badania wynikło, że tylko 7 proc. mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego ściśle przestrzega instrukcji zawartych w przepisie. Warto próbować zmian.

W sklepach pojawiają się sezonowe produkty, które aż się proszą, by użyć ich podczas przygotowania posiłku.

Grillowanie uważamy za tak nowatorskie zajęcie, że często po przepisy chodzimy już do… własnych dzieci. Młodsi, którzy na co dzień nie gotują, chętnie latem łapią za ruszt. Warto ich zapytać, czy może im udało się stworzyć coś niekonwencjonalnego.

O przepisy można pytać też znajomych. - To jest czas, kiedy chętniej spotykamy się z osobami w zbliżonym do nas wieku - przyjaciółmi i rodziną. Warto podpatrzeć, co oni przyrządzają - mówi Żanetta Madaj. - Trzy czwarte badanych mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego chętnie dzieli się swoimi przepisami ze znajomymi i bliskimi. Polacy także chętnie sięgają po przepisy, które zostały już przez kogoś wypróbowane - po takie sięga blisko 70 procent z nas. Na szczęście w dobie Internetu przekazywanie przepisów nie jest już problemem. Oczywiście nie trzeba kopiować przepisów znajomych, ale można w nich znaleźć inspirację dla siebie.

Ostatnia zasada udanego grila - podajemy ze smakiem. Grill to czasem jedzenie praktycznie polowe, ważne jednak, że 73 procent z nas szukając przepisów na tę okazję bierze pod uwagę, jak jedzenie będzie się prezentowało na talerzu. Może warto zrezygnować ze styropianowych talerzyków i zadbać, by jedzenie cieszyło nie tylko smakiem, ale i wyglądem?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!