Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne 2021 - lista. To powinno znaleźć się na stole w Wielkanoc [31.03.2021]

Michał Sierek
Michał Sierek
Potrawy na Wielkanoc. Jakie tradycyjne (i mniej tradycyjne) dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?
Potrawy na Wielkanoc. Jakie tradycyjne (i mniej tradycyjne) dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Archiwum Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Jakie tradycyjne potrawy wielkanocne powinny znaleźć się na stole? Wielu z Was zapewne nie wyobraża sobie świątecznego śniadania bez białej kiełbasy, pasztetu, gotowanej szynki, faszerowanych jajek czy sałatki jarzynowej... Jakie jeszcze potrawy oraz słodkie przysmaki goszczą na stołach Polaków w Wielkanoc? W jaki sposób wyznaczana jest data Świąt Wielkanocnych i kiedy to ustalono? Kiedy wypada Wielkanoc w kolejnych latach? O tym piszemy poniżej.

FLESZ: Podwyżki cen najwyższe w Polsce

Wielkanoc, to najważniejsze święto obchodzone przez chrześcijan. Osoby wierzące wspominają w tym czasie mękę Jezusa, jego śmierć i czczą zmartwychwstanie. Święta Zmartwychwstania Pańskiego poprzedza okres postu. Wielki Post trwa od środy popielcowej do Wielkiej Soboty. W niedzielę wielkanocną zasiądziemy do świątecznego śniadania, podczas którego zjemy tradycyjne potrawy wielkanocne.

Wielkanoc 2021 - kiedy są święta?

Co ciekawe, data świąt wielkanocnych została wyznaczona w 325 roku podczas soboru nicejskiego. Ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Wielkanoc jest świętem ruchomym, które może wypaść pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.

Warto wiedzieć. W te dni Wielkanoc wypadnie w kolejnych latach:

  • 2021 - 4 kwietnia
  • 2022 - 17 kwietnia
  • 2023 - 9 kwietnia
  • 2024 - 31 marca
  • 2025 - 20 kwietnia
  • 2026 - 5 kwietnia

Potrawy wielkanocne - co powinno znaleźć się na stole?

Wróćmy jednak do potraw wielkanocnych. Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Bez tych dań/potraw wiele osób nie może wyobrazić sobie wielkanocnego śniadania. Pamiętajmy, że potrawy uznawane za tradycyjne będą się różnić - w zależności od regionu Polski.

  • chleb
  • masło (zapewne wielu z Was używa praski, by stworzyć z niego baranka)
  • jajka
  • biała kiełbasa
  • pasztet
  • wędzonka (np. kiełbasa lub szynka)
  • sałatka jarzynowa
  • żurek/zupa chrzanowa
  • galat
  • gotowana lub pieczona szynka
  • jajka faszerowane
  • pieczony schab/schab w galarecie

Potrawy na Wielkanoc - słodkie wypieki

Wielkanoc to również słodkie wypieki. Na polskich stołach w tym czasie pojawią się m.in.: babka wielkanocna, sernik, makowiec, pascha, mazurek.

Data świąt wielkanocnych została wyznaczona w 325 roku podczas soboru nicejskiego. Ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Wielkanoc jest świętem ruchomym, które może wypaść pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.

POLECAMY

Faustyna Wespińska - II Wicemiss Polonia 2020.

Faustyna Wespińska z Bydgoszczy z tytułem II Wicemiss Polon...

POLECAMY: Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami

Poniżej prezentujemy przepis na jajka faszerowane z pieczarkami: Do zrobienia smacznych jajek faszerowanych pieczarkami będziesz potrzebować:

  • 6 jajek
  • 350 gramów pieczarek
  • jedna średnia cebula (białą lub czerwoną)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • łyżeczka cukru
  • majonez (około 200 ml)
  • olej, masło
  • pietruszka/koperek (ewentualnie - prażona cebulka)

Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych pieczarkami:

➤ Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski.

➤ Obierz i posiekaj drobno cebulę, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej (jedna łyżka) na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i w trakcie smażenia dodaj łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec - podczas smażenia - dodaj płaską łyżkę cukru. Odstaw do wystygnięcia.

➤ Usmażone pieczarki oraz cebulę drobno posiekaj. Jeśli masz maszynkę do mięka - zmiel. Żółtka pognieć widelcem i dodaj posiekany/przemielony farsz oraz majonez (2-3 łyżki, aby konsystencja była odpowiednia). Posmakuj i dopraw - jeśli trzeba - solą i pieprzem.

➤ Wypełnij połówki białek farszem. Na koniec udekoruj tak przygotowane jajka faszerowane majonezem oraz pietruszką lub koperkiem. Jeśli lubisz, możesz posypać prażoną cebulką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo