Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne 2020 [lista]. Co na stole w Wielkanoc? Jajka, szynka, biała kiełbasa, pasztet...

sier
Potrawy wielkanocne. Zobacz, czego nie powinno zabraknąć na stole w Wielkanoc
Potrawy wielkanocne. Zobacz, czego nie powinno zabraknąć na stole w Wielkanoc Wojciech Wojtkielewicz
12 kwietnia obchodzimy Wielkanoc. Z powodu pandemii koronawirusa na pewno te święta zapamiętamy na zawsze. Wielu z Was zapewne zrezygnuje ze spędzania ich w szerszym gronie i zje świąteczne śniadanie jedynie z domownikami. Sprawdzamy, jakie tradycyjne potrawy wielkanocne powinny znaleźć się na stole. Poniżej lista potraw na Wielkanoc.

Wielkanoc, to najważniejsze święto obchodzone przez chrześcijan. Osoby wierzące wspominają w tym czasie mękę Jezusa, jego śmierć i czczą zmartwychwstanie. Święta Zmartwychwstania Pańskiego poprzedza okres postu. Wielki Post trwa od środy popielcowej do Wielkiej Soboty. W niedzielę wielkanocną zasiądziemy do świątecznego śniadania, podczas którego zjemy tradycyjne potrawy wielkanocne.

Kiedy wypada Wielkanoc?

Co ciekawe, data świąt wielkanocnych została wyznaczona w 325 roku podczas soboru nicejskiego. Ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Wielkanoc jest świętem ruchomym, które może wypaść pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.

Warto wiedzieć. W te dni Wielkanoc wypadnie w kolejnych latach:

  • 2021 - 4 kwietnia
  • 2022 - 17 kwietnia
  • 2023 - 9 kwietnia
  • 2024 - 31 marca
  • 2025 - 20 kwietnia
  • 2026 - 5 kwietnia

Wytyczne Episkopatu na czas świąt wielkanocnych. Zobacz wideo:

Potrawy wielkanocne

Wróćmy jednak do potraw wielkanocnych. Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Bez tych dań/potraw wiele osób nie może wyobrazić sobie wielkanocnego śniadania. Pamiętajmy, że potrawy uznawane za tradycyjne będą się różnić - w zależności od regionu Polski.

  • chleb
  • masło (zapewne wielu z Was używa praski, by stworzyć z niego baranka)
  • jajka
  • biała kiełbasa
  • pasztet
  • wędzonka (np. kiełbasa lub szynka)
  • sałatka jarzynowa
  • żurek/zupa chrzanowa
  • galat
  • gotowana lub pieczona szynka
  • jajka faszerowane
  • pieczony schab/schab w galarecie

Potrawy na Wielkanoc, co postawić na wielkanocnym stole?

Wielkanoc to również słodkie wypieki. Na polskich stołach w tym czasie pojawią się: babka wielkanocna, sernik, makowiec, pascha, mazurek.

Zima przełomu lat 1978/1979 była wyjątkowo śnieżna. Od godzin nocnych z 29 na 30 grudnia rozpoczął się napływ mroźnej masy powietrza z północy, co spowodowało, że występujące wówczas opady deszczu zaczęły stopniowo przechodzić w opady śniegu z deszczem i śniegu oraz nasilać się. Tego Sylwestra Polacy zapamiętali na zawsze...Opadom towarzyszył silny wiatr, powodujący szybkie tworzenie się zasp. Chłodny front atmosferyczny przemieszczał się stopniowo na południe, a śnieżyce i gwałtowny spadek temperatury z wartości dodatnich do kilkunastu stopni poniżej zera obejmowały kolejne części kraju.Od 1 stycznia 1979 roku cały kraj był już sparaliżowany przez zaspy i kilkunastostopniowy mróz. Wiele osób, które miały zamiar wybrać się na zabawę sylwestrową musiało pozostać w domu. Ci, którzy dotarli, wracali wyjątkowo długo... ➤➤ Więcej zdjęć na następnych stronach ➤➤ Zdjęcia pochodzą z Narodowego Archiwum Cyfrowego. Więcej na następnych stronach.Warto wiedzieć:Rekordowo wysoką pokrywę śnieżną odnotowano: w Suwałkach (84 cm, 16 lutego), Łodzi (78 cm, 2 lutego), Warszawie (70 cm, 31 stycznia), Chojnicach (60 cm, 19 lutego), Szczecinie (53 cm, 19 lutego), Kole (46 cm, 26 lutego), Kielcach (39 cm, 2 lutego) i Poznaniu (29 cm, 20 lutego).(sier, Wikipedia)11 lat na krótkim filmie. Tak "rośnie" cmentarz przy Wiślanej w Bydgoszczy

Tego Sylwestra zapamiętali wszyscy. Zima stulecia 1978/79 r. [zdjęcia]

Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami

Poniżej prezentujemy przepis na jajka faszerowane z pieczarkami: Do zrobienia smacznych jajek faszerowanych pieczarkami będziesz potrzebować:

  • 6 jajek
  • 350 gramów pieczarek
  • jedna średnia cebula (białą lub czerwoną)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • łyżeczka cukru
  • majonez (około 200 ml)
  • olej, masło
  • pietruszka/koperek (ewentualnie - prażona cebulka)

Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych pieczarkami:

➤Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski.

➤Obierz i posiekaj drobno cebulę, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej (jedna łyżka) na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i w trakcie smażenia dodaj łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec - podczas smażenia - dodaj płaską łyżkę cukru. Odstaw do wystygnięcia.

➤Usmażone pieczarki oraz cebulę drobno posiekaj. Jeśli masz maszynkę do mięka - zmiel. Żółtka pognieć widelcem i dodaj posiekany/przemielony farsz oraz majonez (2-3 łyżki, aby konsystencja była odpowiednia). Posmakuj i dopraw - jeśli trzeba - solą i pieprzem.

➤Wypełnij połówki białek farszem. Na koniec udekoruj tak przygotowane jajka faszerowane majonezem oraz pietruszką lub koperkiem. Jeśli lubisz, możesz posypać prażoną cebulką.

Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na faszerowane jajka, kliknij poniższy link:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera