Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to darmowa publikacja przedstawiająca w kompleksowy sposób problematykę hodowli zwierząt. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.
„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to darmowa publikacja przedstawiająca w kompleksowy sposób problematykę hodowli zwierząt. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię. Mariusz Kapala/archiwum Gazeta Lubuska
Udostępnij:
Młode Polki i młodzi Polacy zdecydowanie ograniczają spożycie mięsa i deklarują zmniejszenie jego jedzenia w przyszłości. Zmiany spowodowane są głównie troską o zmieniający się klimat i względy humanitarne. Edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska na stories na swoim profilu na Instagramie poleca publikację „Atlas mięsa”. Zobacz, co ciekawego znajdziesz w kompendium wiedzy nie tylko dla ekologów.

W skrócie

Co to jest „Atlas mięsa”?

„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to kompleksowa publikacja zbierająca aktualne dane i fakty dotyczące konsumpcji, produkcji, przetwórstwa i handlu mięsem. Stworzyła ją Fundacja imienia Heinrich Bölla w Polsce wraz z Instytutem na rzecz Ekorozwoju. Dostępna jest do pobrania za darmo na stronie instytucji. Tekst opisuje problematykę hodowli zwierząt gospodarskich i podkreśla:

  • społeczne,
  • etyczne
  • i środowiskowe konsekwencje.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia

Produkcja mięsa na świecie

Obecnie wiadomo, że produkcja i spożywanie mięsa – od pola do stołu – ma bezpośredni i pośredni wpływ na zmianę klimatu. Chów zwierząt powoduje całkowitą emisji gazów cieplarnianych na poziomie 2,0–3,6 mld ton CO2 eq/rok. Można sobie wyobrazić, że jest to od 4 do 9 razy więcej, niż wynosi całościowa emisja dwutlenku węgla w Polsce. Autorzy opisują również niekorzystny wpływ na środowisko, dobrostan zwierząt i zdrowie ludzi. Twórcy „Atlasu mięsa” z wrażliwością zaznaczają, że hodowla zwierząt tworzy problemy wynikające z dominacji wielkich koncernów.

Jagna Niedzielska jest jedną z osobowości medialnych zajmujących się ekologią. Ostatnio w relacji na Instagramie zapowiedziała, że po debacie w Senacie RP przygotuje post z najważniejszymi informacjami płynącymi z „Atlas mięsa 2022”. Promotorka zdrowego odżywiania zachęcała do zapoznania się z najważniejszymi tezami w niej zawartymi.

Zmiany w jedzeniu mięsa

Z raportu dowiadujemy się, że spożycie mięsa w krajach rozwiniętych jest mniejsze niż w krajach rozwijających się. Do krajów rozwiniętych według FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations — Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wlicza się:

  • Kanadę,
  • Stany Zjednoczone,
  • kraje Europy,
  • kraje Wspólnoty Niepodległych Państw,
  • Japonię,
  • Izrael,
  • Republikę Południowej Afryki,
  • Australię
  • i Nową Zelandię.

W przypadku wołowiny i cielęciny jest to 29 300 kg na jednego mieszkańca na rok. Wieprzowina to 41 200 kg, a drobiu 48 400 kg. Najmniejszym powodzeniem cieszyła się baranina, której spożyto tylko 2700 kg. Statystykę prowadzono w latach 2017-2019 roku.

Produkcja mięsa w Polsce wzrasta, choć mniej jemy

Paradoksalnie pomimo wielu starań w zmniejszeniu zjadanej ilości mięsa, w Polsce wzrasta produkcja mięsa i coraz więcej zwierząt hoduje się na potrzeby ubojni. Powodem jest eksport ponad 50% drobiu i około 80% wołowiny. „Atlas mięsa” alarmuje o problemie przejmowania małych gospodarstw rolnych i przetwórstwa mięsnego przez wielkie koncerny z branży mięsnej. Mięso sprzedawane jest w głównej mierze do:

  • Niemiec (42% eksportu),
  • Włoch (26%),
  • Holandii (19%),
  • Francji (14%),
  • i Czech (12%).

Polityka państwowa i europejska wspiera eksport np.: poprzez dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa przy zachowaniu sezonowych nadwyżek produkcyjnych lub poprzez dawanie pieniędzy na promowanie żywności na bazie mięsa. Tutaj też mają większe szanse na zyskanie funduszy duże firmy niż mali przedsiębiorcy.

12 krótkich lekcji o mięsie i o świecie
Bartz/Stockmar/Studio27/CC by 4.0

Młodzież praktykuje wegetarianizm

Według autorów i autorek „Atlasu mięsa” aż 10% młodzi ludzie w wieku 18-24 lat deklaruje mniejsze spożycie mięsa i w przyszłości chce go dalej ograniczać. Całkowitą rezygnację z jedzenia mięsa zadeklarowało 8% badanych. W ankiecie internetowej wzięło udział 1300 osób. Oznacza to, że młode Polki i młodzi Polacy chcą przejść na wegetarianizm, a nawet weganizm. Jako powód zmian żywieniowych podają swój światopogląd. W szczególności ważne były dla nich powody klimatyczne i humanitarne.

Dla młodych ludzi liczy się dobrostan zwierząt i nie chcą, aby mięso było traktowane jako kolejny produkt przemysłowy. Wegetarianki i wegetarianie często jako powód niejedzenia mięsa podawali względy zdrowotne. Wegetarianie natomiast jako jedną z przyczyn swojego sposobu odżywiania podawali, że ich partnerki nakłoniły ich do zmiany.

Celem autorek i autorów tworzących „Atlas mięsa” jest zachęcanie konsumentów do świadomego ograniczania spożycia zwierząt. Publikacja ma też być pretekstem do rozmowy o zmianie polityki rolnej i żywnościowej w Polsce. A także uświadomienie o przekształceniu się branży mięsnej w wielkoformatowy przemysł spożywczy. Twórcy, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, chcą polepszyć sytuację polskiego rolnictwa i stan zdrowia publicznego.

„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to darmowa publikacja przedstawiająca w kompleksowy sposób problematykę hodowli zwierząt. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.

Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Lamart

Lamart Fan Minutnik (LT7038)

19,90 zł9,99 zł-50%
miejsce #2

Leifheit

Leifheit Termometr Do Pieczenia I Grillowania (3223)

132,58 zł69,00 zł-48%
miejsce #3

Franke

FRANKE Deska Kuchenna drewno bambusowe (1120530071)

249,00 zł162,06 zł-35%
miejsce #4

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Elektrycznych Młynków Do Przypraw (bh1904)

164,00 zł109,00 zł-34%
miejsce #5

Vivio

BAMBOO Mata bambusowa do sushi 1szt

7,90 zł5,50 zł-30%
miejsce #6

Vivio

Isotrade Minutnik Kuchenny (1692)

16,79 zł11,99 zł-29%
miejsce #7

Joseph Joseph

Joseph Joseph deska składana chop2pot plus zielona nsg016sw

97,00 zł74,10 zł-24%
miejsce #8

WMF

Wmf Profi Plus Obierak Do Warzyw 17 Cm 1872616030

147,00 zł114,39 zł-22%
miejsce #9

Lamart

Lamart Komplet przyprawników 8szt. erba (LT7017)

85,99 zł68,00 zł-21%
miejsce #10

Kilner

Kilner Słoik do kiszenia 1L 2szt

169,90 zł139,00 zł-18%
miejsce #11

Monbento Lunchbox Bento Original Graphic Destiny

189,00 zł169,90 zł-10%
miejsce #12

Gefu

Gefu elektroniczny minutnik 12330

65,00 zł59,00 zł-9%
miejsce #13

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak Marmo Stalowy Z Deską Bambusową (kh1245)

135,00 zł123,65 zł-8%
miejsce #14

Orion

Orion Przyprawnik Na Sól Pieprz + Stojak (152357)

29,99 zł27,89 zł-7%
miejsce #15

Tefal

TEFAL Fresh Express + MB756G31

265,00 zł249,00 zł-6%
miejsce #17

Ambition

Ambition Obieraczka 96613

14,90 zł13,99 zł-6%
miejsce #19

Konighoffer

Konighoffer Maselniczka Z Pokrywką I Łyżeczką Biała

49,11 zł47,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie