reklama

Pierniki na wigilię, ciastka świąteczne. Przepisy na pierniki na Boże Narodzenie. Pierniki na miodzie i bezglutenowe [10.12.2019 r.]

mikZaktualizowano 
Pierniki to nieodłączne ciastka świąteczne. Wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez pierników. W tym artykule znajdziesz przepisy na pierniki na miodzie, a także poznasz przepis na pierniki miękkie od razu. Podpowiemy, w jakiej temperaturze piec pierniki, jak zrobić lukier na pierniki i ozdoby na pierniki. Ponadto zamieszczamy przepis na pierniki bezglutenowe, przepis na pierniki na miodzie i przepis na pierniki z ziemniakami! Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniki.

Boże Narodzenie 2019. Przygotuj pyszne pierniczki!

Poniżej znajdziesz te przepisy i porady na pierniki i świąteczne ciasteczka:

  1. Przepis na pierniki na miodzie
  2. Przepis na pierniki bezglutenowe
  3. Prosty przepis na pierniki Magdy Gessler
  4. Miękkie pierniki z ziemniakami
  5. Porady, jak ozdabiać pierniki
  6. Przepisy na lukier (zwykły, miodowo-kakaowy, śmietankowy, cytrynowy)
  7. Porady, jak zmiękczyć twarde pierniki
  8. Porady, jak przechowywać pierniki, by nie zrobiły się twarde
  9. Porady, jak zrobić pierniki miękkie od razu
  10. Porady, w jakiej temperaturze piec pierniki
  11. Linki do wigilijnych przepisów: Przepisy na paszteciki, przepisy na wigilijną kapustę, przepisy na wigilijne pierogi

Zapraszamy do lektury!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ

1. Przepis na pierniki na miodzie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek miodu pszczelego
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka sody
  • 15 gramów przyprawy do piernika
  • 10 gramów cynamonu

Sposób przygotowania. Pierniki na miodzie:
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miód i masło. Mieszamy wszystko razem. Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy, by masa była jednolita. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleka.
Wykładamy gotowe ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy placek o grubości około 1 centymetra. Wykrawamy foremkami z ciasta pierniki i układamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga, należy kłaśc pierniki tak, by się ze sobą nie stykały - w trakcie pieczenia pierniku urosną, więc muszą być położone w odstępach od siebie. Pieczemy pierniki w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Prawdziwe pierniki na miodzie:

2. Przepis na pierniki bezglutenowe

Bezglutenowe pierniki to takie, które nie zawierają pszennej mąki. Ich zrobienie wcale nie jest trudne.
Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego (lub ksylitolu)
  • 100 g miodu pszczelego
  • 80 g oleju kokosowego lub masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • białko jaja do posmarowania pierników

Sposób przyrządzenia pierników bezglutenowych:

  • Mielimy w malakserze migdały aż powstanie z nich proszek. Łączymy go z mieszanką mąki ryżowej, kukurydzianek, ziemniaczanej i kokosowej oraz sodą, cukrem (lub ksylitolem) i przyprawą do pierników. Składniki mieszamy ze sobą.
  • Roztapiamy masło w rondelku, dodając miód. Nie podgrzewamy za bardzo - masło musi się tylko roztopić. Odstawiamy do schłodzenia.
  • Ucieramy żółtka lub rozbijamy trzepaczką.
  • Do składników sypkich dodajemy masło z miodem, jogurt, utarte żółtka i mieszamy masę łyżką.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę, najpierw posypując ją mąką, by nie przywarło i wałkujemy aż osiągnie grubość od 8 do 10 mm.
  • Wycinamy pierniki i układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Smarujemy pierniki roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli pierniczki były cieńsze niż 8 m, czas pieczenia powinien być krótszy.

PORADA: W przepisie na pierniki bezglutenowe można zastąpić mieszankę mąki ryżowej, kukurydzianek, ziemniaczanej i kokosowej mąką gryczaną (około 250-300 g)

Jak przygotować bezglutenowe pierniczki?:

To może Cię zainteresować

3. Prosty przepis na pierniki Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przyrządzenia krok po kroku:

  • Zagotować masło, cukier, miód i przyprawę do pierników. Ostudzić.
  • Wymieszać masę z przesianą mąką.
  • Dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę rozpuszczoną w łyżce mleka. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka. Można posłużyć się gotowymi foremkami do pierników.
  • Ciasteczka piec około 15 minut w 180'C.
  • Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Prosty przepis na pierniki:

4. Przepis na miękkie pierniki z ziemniakami. Świąteczne ciastka z ziemniakami

To szybki sposób na zrobienie miękkich pierniczków. Nie zajmuje wiele czasu, więc można je zrobić tuż przed wigilią.
Składniki:

  • 250 g gotowanych ziemniaków (niesolonych!)
  • 250 g miodu pszczelego
  • 150 g cukru białego lub brązowego
  • 125 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka czubata przyprawy do piernika
  • 1,5 czubatej łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia pierników z ziemniakami krok po kroku:

  • Ugotowane bez soli ziemniaki rozgniatamy na jednolitą masę.
  • Wlewamy miód i cukier do garnka. Podgrzewamy i mieszamy, uważając, by masa się nie skarmelizowała. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy garnek z ognia.
  • Do miodu z cukrem i masłem dodajemy rozgniecone ziemniaki i miksujemy na gładką masę.
  • Przestudzoną masę wlewamy do miski, dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko.
  • Wyrabiamy ciasto tak, by było jednolite.
  • Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm.
  • Wykrawamy pierniczki foremką.
  • Układamy pierniczki na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Zachowujemy odległość 3-5 mm od każdego pierniczka.
  • Wstawiamy blachę z piernikami do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. i pieczemy 10 minut z włączoną funkcją termoobiegu. Jeśli nasz piekarnik nie ma tej funkcji, pieczemy w temp. 180 st. C.
  • Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia, przechowujemy w szczelnym pojemniku.
  • Pierniki zdobimy według uznania.

Przepis na niemieckie pierniczki z ziemniakami:

5. PORADY: Jak ozdobić pierniki? Czym ozdabiać świąteczne ciastka?

Pierniki i świąteczne ciastka możemy ozdabiać nie tylko gotowymi ozdobami spożywczymi czy cukrowymi perełkami. Do ozdoby pierników możemy wykorzystać pokruszone orzechy włoskie, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczy, płatki róży, pokruszone migdały, własnej roboty polewę, którą możemy zrobić z rozpuszczonej czekolady (najlepiej gorzkiej), polewy miodowo-kawowej (proporcja: pół łyżki kawy rozpuszczalnej należy rozpuścić w 1 łyżce podgrzanego miodu pszczelego). Więcej przepisów na lukier poniżej!

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Boże Narodzenie 2019. Kartki, pocztówki, widokówki, obrazki ...

6. Pierniki na miodzie możemy udekorować lukrem

Jak zrobić lukier na pierniki? To nie jest trudne
Lukier na pierniki. Sposób przyrządzenia lukru:
Ucieramy białko jajka z 1 szklanką cukru pudru. Najlepiej ucierać w mikserze. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, by nie spływał z piernika. Lukrem smarujemy pierniki i ozdabiamy ewentualnie gotowymi ozdobami do pierników.

Przepis na królewski lukier:

Śmietankowy lukier na pierniki i ciastka świąteczne

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • białko kurzego jajka (z 1 jajka)

Sposób przyrządzenia. Śmietankowy lukier na pierniki i ciastka świąteczne:
Biały lub brązowy cukier mielimy na proszek w młynku (jeśli używamy cukru pudru, nie musimy tego robić). Cukrowy proszek przesiewamy do miseczki przez sito, dodajemy do niego białko i śmietanę. Mieszamy mikserem aż osiągnie gładką masę.

Cytrynowy lukier na pierniki

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • białko kurzego jajka (z 1 jajka)

Sposób przyrządzenia. Cytrynowy lukier na pierniki
Biały lub brązowy cukier mielimy na proszek w młynku (jeśli używamy cukru pudru, nie musimy tego robić). Cukrowy proszek przesiewamy do miseczki przez sito, dodajemy do niego białko i sok z cytryny. Mieszamy mikserem aż osiągnie gładką masę.

7-8. PORADY: Nie lubicie twardych pierników? Jest na to sposób! Pierniki miękkie od razu!

Co zrobić, by pierniki były miękkie od razu? Oto kilka porad

  • Połóż twarde pierniczki na papierowym talerzyku i lekko pokrop delikatnie wodą, można użyć zraszacza. Przykryj pierniki ręcznikiem papierowym i wstaw na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Wyjmij pierniczki i sprawdź, czy zmiękły. Jeśli nie, powtórz procedurę do skutku. Mankamentem tego sposobu jest to, że pierniki będą miękkie, ale tylko przez krótki czas, gdy ostygną, znowu będą twarde.
  • Wyłóż pierniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pokrop je wodą. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 5 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Jeśli nie są, pokrop znowu je wodą i wstaw ponownie do piekarnika na krótki czas.
  • Wyłóż pojemnik próżniowy kromkami chleba. Połóż na kromkach pierniki. Zamknij pojemnik (musi być szczelnie zamknięty) i poczekaj około 10-12 godzin. Po tym czasie pierniki będą miękkie, a chleb twardy. To naprawdę działa!
  • Kolejny sposób z próżniowym pojemnikiem to taki, by do niego włożyć ćwiartkę lub połówkę jabłka. Soki z jabłka sprawią, że pierniki staną się miękkie i nabiorą aromatu jabłkowego. Do zmiękczenia pierniczków można wykorzystać również obierki z jabłek, ale należy kłaść je na spód. Jeśli jabłko lub obierki będą stykać się z lukrem, zniszczą go.
  • Jeśli chcesz, by pierniki nie twardniały, przechowuj je w szczelnym pojemniku, w którym umieść od kilku do kilkunastu (w zależności od ilości pierników) kostek brązowego cukru.
  • Innym sposobem na zmiękczenie pierniczków jest zanurzenie ich na chwilę w mleku, wyłożenie na blachę z papierem do pieczenia i wstawienie do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika na 3 minuty.

9. PORADY: Jak upiec pierniki, by były miękkie od razu?

Każde pierniki będą miękkie, jeśli będziemy przyrządzać je, trzymając się jednej zasady. Do składników sypkich należy dodać płaską łyżeczkę sody (jedna łyżeczka na 0,5 kg mąki). Pierniki wyciągamy około minutę po tym, jak staną się brązowe.

Pierniki miękkie od razu!

10. W jakiej temperaturze piec pierniki wigilijne?

Pierniki powinniśmy piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (funkcja piekarnika bez termoobiegu). Jeśli piekarnik ma funkcję termoobiegu, pieczemy w niższej temperaturze (160 st. C) od 10 do 15 minut. Czas pieczenia powinien być dostosowany do przepisu, według którego przyrządzamy pierniki. Zasadą jest, że pierniki są upieczone po około minucie po tym, jak zbrązowieją w piekarniku.

Smacznego!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3