Podczas spotkania uroczyście otwarto i poświęcono piec chlebowy. Nie zabrakło także pokazów młócenia zbóż młockarnią i tradycyjnymi cepami oraz wielu konkurencji sprawnościowych.
- Na zorganizowanie „Festiwalu Chleba” otrzymaliśmy dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego - mówi Danuta Megger, organizatorka imprezy. - Najważniejszym wydarzeniem spotkania było uroczyste poświęcenie nowego pieca chlebowego zbudowanego zgodnie z zasadami obowiązującymi za czasów naszych dziadków. Ten piec będzie teraz co jakiś czas rozpalany, by mieszkańcy naszej wsi mogli zaopatrzyć się w pieczywo wytwarzane według dawnych receptur - dodaje.
<!** reklama>Kuszący zapach świeżego pieczywa i wiele potraw regionalnych przygotowanych przez miejscowe gospodynie sprawił, że wszystkim dopisywał apetyt. Na straganach ustawionych na wiejskim boisku sportowym pojawiły się pieczone ziemniaki, pierogi, paszteciki, naleśniki i placki. Po zakończonym wypieku chleba rozgrzany piec wykorzystany został do wypieku miejscowego przysmaku - szandara, czyli placka z ziemniaków, boczku i warzyw. Nadmiar kalorii, który po takich specjałach był nienieunikniony, można było od razu spalić startując w konkurencjach sprawnościowych. Powodzeniem cieszyło się wymagające siły i sprytu młócenie cepami. „Festiwal Chleba” w Janiej Górze zakończył się zabawą taneczną, która dzięki sprzyjającej pogodzie trwała do późnych godzin nocnych. Już dzisiaj w Janiej Górze odbędzie się kolejna zabawa, na której rozpalony zostanie piec chlebowy.
Zobacz galerię: Pieczywo z nowego pieca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?