Pieczona brukselka na kolację. Słodko-pikantna przekąska na rodzinny posiłek. Nawet niejadek sięgnie po dokładkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dzięki procesowi karmelizacji brukselka zyskuje słodszy i wyrazistszy smak.
Dzięki procesowi karmelizacji brukselka zyskuje słodszy i wyrazistszy smak. Esin Deniz/Getty Images
Pieczona brukselka to znakomity posiłek na odczarowanie brukselki wśród osób, które mogą wiązać z nią niemiłe wspomnienia. Dzięki procesowi karmelizacji brukselka nabiera wyrazistszego słodkiego smaku, a sos sojowy nadaje im pożądanego słonego smaku. Zobacz przepis na pieczoną brukselkę.

W skrócie

Brukselka pieczona może być podawana jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Brukselka z piekarnika przygotowywana dla dzieci powinna mieć łagodniejszy smak. Dlatego zachęcamy, aby zrezygnować z dodatku ostrej papryki na rzecz tymianku lub rozmarynu.

Pieczona brukselka – przepis dla całej rodziny

Porcja dla 2-4 osób,
Przygotowanie: 30 minut, w tym pieczenie: 20 minut.

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka wody.

Jak zrobić pieczoną brukselkę?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nastawić na 190° Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie rozgrzewania należy zająć się brukselką.
  2. Brukselkę należy umyć i obrać z wierzchnich listków. Następnie odciąć końcówkę głąba.
  3. Brukselkę trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
  4. Na blasze z piekarnika należy ułożyć papier do pieczenia.
  5. W dużej misce należy połączyć sos sojowy i olej. Następnie w misce wymieszać pokrojone brukselki z powstałym sosem.
  6. Brukselkę należy rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia w pojedynczej warstwie, aby warzywa upiekły się równomiernie.
  7. Brukselkę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
  8. Następnie w misce należy wymieszać wodę z cukrem, słodką i ostrą papryką. Powstałą mieszaniną należy polać pieczoną brukselkę i piec ją jeszcze przez 5 minut.
  9. Brukselka pieczona z miodem jest gotowa do podania, gdy się zarumieni i będzie miękka.

Do czego podawać?

Brukselka pieczona z sosem sojowym może być podawana do purée ziemniaczanego, kuskusu, gotowanej kaszy gryczanej. Natomiast brukselka pieczona z czosnkiem może być składnikiem zupy krem. Miłośnicy mięsa mogą zjeść brukselkę upieczoną z dodatkiem boczku.

Pieczona brukselka z warzywami

Warto pamiętać o tym, że pieczona brukselka może być przyrządzona z innymi warzywami. Szczególnie polecamy warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, a także ziemniaki lub bataty. Pieczona brukselka wzbogaci też dania makaronowe inspirowane kuchnią włoską.

Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Pieczona brukselka na kolację. Słodko-pikantna przekąska na rodzinny posiłek. Nawet niejadek sięgnie po dokładkę - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie