Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasztet wielkanocny - domowy przepis. Jak zrobić pasztet na Wielkanoc?

Jakub Kisiel
Jakub Kisiel
Przedstawiamy sprawdzony i najlepszy przepis na pasztet wielkanocny. Sprawdźcie, jak zrobić domowy pasztet na Wielkanoc.
Przedstawiamy sprawdzony i najlepszy przepis na pasztet wielkanocny. Sprawdźcie, jak zrobić domowy pasztet na Wielkanoc. 123RF
Pasztet jest jednym z najważniejszych dań na wielkanocnym stole. Zastanawiacie się jak zrobić pasztet na Wielkanoc, który zachwyci wszystkich domowników? W artykule znajdziecie najlepszy przepis na pasztet wielkanocny. Sprawdźcie, jak zrobić domowy pasztet na Wielkanoc.

Pasztet wielkanocny

Pasztet to potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Pasztety przyrządzano już w czasach starożytnego Rzymu. Większość przepisów na pasztety, które znamy i przygotowujemy, pochodzi z Francji oraz Belgii.

Wielkanocny pasztet jest nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych. Wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie, by mogło go zabraknąć podczas najważniejszych dla chrześcijan świąt. Na wielkanocnych stołach, obok żurku, białej kiełbasy, sernika czy mazurka, to właśnie pasztety zajmują szczególne miejsce.

Jak zrobić pasztet na Wielkanoc?

Domowy pasztet najczęściej przygotowywany jest z różnych gatunków mięsa. Pasztet na Wielkanoc jest mieszanką mięsa wieprzowego, wołowego i cielęciny. Wzbogaca się go przyprawami, przede wszystkim zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Można również dodać odrobinę imbiru lub jałowca.

Pasztet na Wielkanoc jest mieszanką mięsa wieprzowego, wołowego i cielęciny.
Pasztet na Wielkanoc jest mieszanką mięsa wieprzowego, wołowego i cielęciny. 123RF

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić pasztet na Wielkanoc. Chcecie, aby zrobiony przez was pasztet zachwycił wszystkich domowników? Przedstawiamy sprawdzony i najlepszy przepis na pasztet wielkanocny. Sprawdźcie, jak zrobić domowy pasztet na Wielkanoc.

Przepis na pasztet wielkanocny - składniki:

  • 1 kg łaty wołowej
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 6 jajek
  • 2 bułki
  • 100 ml koniaku
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Pasztet wielkanocny jest nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych.
Pasztet wielkanocny jest nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych. 123RF

Domowy przepis na pasztet wielkanocny - jak zrobić?

Na początku musimy namoczyć bułki. Następnie mięso wołowe i łopatkę wieprzową kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso i bułki przekładamy do dużego garnka, do którego dodajemy przekrojoną cebulę, wątróbkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Teraz naszą masę powinniśmy dwukrotnie przemielić przez maszynkę, a następnie dodać do niej żółtka, koniak oraz przyprawy, a całość dobrze wymieszać. Następnie ubijamy białka i razem z żurawiną dodajemy do masy. Formę należy wysmarować oliwą, wyłożyć plastrami boczku i napełnić masą, a następnie przykryć kawałkami boczku. Pasztet wielkanocny pieczemy w temperaturze 195 stopni przez około 90-100 minut.

Pasztet wielkanocny z chlebem

Nasz pasztet powinien mieć zwartą konsystencję, aby móc go kroić na cienkie plastry. Wiele osób poleca, aby podawać go na chlebie. Niektórzy idą nawet krok dalej i wielkanocny pasztet serwują wraz z konfiturą żurawinową, która nie tylko nadaje niepowtarzalny smak, ale również wzbogaca nasze danie intensywną barwą. Wielkanocny pasztet można podać również w towarzystwie kiszonych ogórków lub sałatki jarzynowej.

Pasztet na Wielkanoc najlepiej podać z chlebem i konfiturą żurawinową.
Pasztet na Wielkanoc najlepiej podać z chlebem i konfiturą żurawinową. 123RF

Wegetariański pasztet wielkanocny - składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na wegetariański pasztet na Wielkanoc:

Na początek musimy zmiksować blenderem ciecierzycę. Jeśli nasza masa jest zbyt sztywna, dolewamy nieco wody. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu gotujemy kaszę jaglaną. Cebulę podsmażamy na patelni, natomiast marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy na małe kawałki i gotujemy.

Ostudzone warzywa dodajemy do naszej ciecierzycy. Dorzucamy również cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także kaszę jaglaną i szczyptę przypraw. Całość powinniśmy zblendować mikserem. Następnie do naszej masy dodajemy jajka i delikatnie mieszamy. Na koniec musimy pamiętać, aby formę wysmarować oliwą oraz wyłożyć do niej masę. Zaleca się, aby wegetariański pasztet na Wielkanoc piec przez 50 minut w 180 stopniach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera