Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2021. Mistrzowski przepis na pączki Anny Starmach [Tłusty Czwartek]

online
W artykule znajdziesz przepis na pączki Anny Starmach
W artykule znajdziesz przepis na pączki Anny Starmach pixabay
Jak pewnie każdy już wie, Tłusty Czwartek 2021 przypada 11 lutego. W ten dzień obowiązkowo w menu każdego powinien pojawić się co najmniej jeden pączek. Wiadomo - najlepiej smakują te z własnej kuchni. Zróbmy je samemu, inspirując się najlepszymi! Kto nie robi lepszych ciast i pączków od znanej Anny Starmach! Proponujemy przepis na pączki jej autorstwa!

RADA: By pączki były smaczne i udane, składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, a mleko podgrzane.

Składniki na pączki według przepisu Anny Starmach
Przygotuj te składniki:

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury do nadziewania
  • Dodatkowo cukier puder do posypania lub lukier

Pączki Anny Starmach. Przepis na pączki

Najpierw należy przygotować zaczyn do pączków. Sporządza się go z:

  • 30 gramów cukru,
  • 150 g mąki
  • 500 ml mleka.

Składniki należy wymieszać w naczyniu, które przykryć trzeba następnie czystą szmatką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Dobrze sporządzony zaczyn zwiększy swoją objętość dwu- lub trzykrotnie, dlatego trzeba pamiętać, by naczynie było odpowiedniej wielkości!

Przepis na pączki na Tłusty Czwartek

Wyrośnięty zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, pamiętając, że masło dodajemy na końcu!. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (jeśli robimy to ręcznie, zajmie to około 10 minut). Ciasto możemy też wyrabiać robotem kuchennym.

Wyrobione ciasto przykryte czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - czekamy około 1,5 godziny.

Tłusty Czwartek - przygotuj pączki z przepisu Anny Starmach

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części (możemy odmierzać, używając wagi kuchennej - kawałki powinny ważyć 40-50 gramów) - w taki sposób nasze pączki będą idealnie równe.

Kawałki ciasta lekko rozpłaszczamy i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie zlepiamy brzegi, by nadzienie znalazło się w środku i formujemy kulkę, którą przekładamy na wysypaną mąką blachę lub tacę.

Surowe pączki przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 20 minut, by wyrosły.

Smażymy pączki. Zadbaj o temperaturę tłuszczu!

Tłuszcz rozgrzewamy w dużym garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru, można sprawdzić, czy tłuszcz osiągną żądaną temperaturę, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch i zarumieni się, tłuszcz jest odpowiednio gorący.

Pączki ostrożnie zanurzamy w tłuszczu i gdy już się zarumienią, ostrożnie przewracamy na drugą stronę przy pomocy widelca lub szpikulca, tak by nie poparzyć dłoni.

Usmażone pączki dekorujemy według uznania, za pomocą cukru pudru, lukru lub polewy.

Tłusty Czwartek. Najsmaczniejsze są pączki z lukrem. Jak go zrobić?

Jak zrobić lukier na pączki? To nie jest trudne!
Lukier na pączki. Sposób przyrządzenia lukru:
Ucieramy białko jajka z 1 szklanką cukru pudru. Najlepiej ucierać w mikserze. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, by nie spływał z piernika. Lukrem smarujemy pączki i ewentualnie ozdabiamy wiórkami kokosowymi, czekoladą lub posypką.

Lśniący i gładki lukier waniliowy:

Śmietankowy lukier na pączki

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • białko kurzego jajka (z 1 jajka)

Sposób przyrządzenia. Śmietankowy lukier na pączki:
Biały lub brązowy cukier mielimy na proszek w młynku (jeśli używamy cukru pudru, nie musimy tego robić). Cukrowy proszek przesiewamy do miseczki przez sito, dodajemy do niego białko i śmietanę. Mieszamy mikserem aż osiągnie gładką masę.

Szybki LUKIER cytrynowy, pomarańczowy i CZEKOLADOWY! TRIK Pawła Małeckiego:

Cytrynowy lukier na pączki

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • białko kurzego jajka (z 1 jajka)

Sposób przyrządzenia. Cytrynowy lukier na pączki
Biały lub brązowy cukier mielimy na proszek w młynku (jeśli używamy cukru pudru, nie musimy tego robić). Cukrowy proszek przesiewamy do miseczki przez sito, dodajemy do niego białko i sok z cytryny. Mieszamy mikserem aż osiągnie gładką masę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo