Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto przepis na mazurka wielkanocnego z kajmakiem. To taki przepis na mazurek wielkanocny, że palce lizać! [15.04.22]

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Mazurek wielkanocny z kajmakiem. Z przepisu, który podajemy poniżej, wychodzą dwa średnie mazurki.
Mazurek wielkanocny z kajmakiem. Z przepisu, który podajemy poniżej, wychodzą dwa średnie mazurki. ZSG-H Bydgoszcz
Wielkanoc coraz bliżej. Wśród smakołyków na świątecznym stole podczas śniadania nie może zabraknąć słodkości, np. mazurka. Można go przygotować szybciej i to własnoręcznie. Polecamy sprawdzony przepis na to ciasto. Po prostu palce lizać!

Zobacz wideo: Żywność drożeje szybciej niż przewidywano.

Na świątecznym stole podczas śniadania wielkanocnego królują, m.in. jajka, biała kiełbasa, żurek czy szynka, no i... słodkości np. babka drożdżowa lub gotowana czy mazurek. Na to ostatnie ciasto sprawdzoną recepturę podała nam Katarzyna Kubera, technolog produkcji i zarazem nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.

Jak przygotować ciasto kruche i ucierane? Jak przyrządzić samemu kajmak? Jak wreszcie udekorować mazurka? Podajemy krok po kroku.

Mazurek wielkanocny - składniki na ciasto kruche i przygotowanie

Składniki potrzebne na ciasto kruche: 0,24 kg mąki pszennej, 0,06 kg cukru pudru, 0,15 kg margaryny „Kasia”, 2 jajka.

  • Mąkę należy przesiać, posiekać z tłuszczem, cukrem pudrem, wanilią i całymi jajami.
  • Po sporządzeniu ciasta, trzeba je schłodzić. Następnie przystępujemy do uformowania spodów mazurków.
  • Pieczemy je w temperaturze 200 stopni C na złocisty kolor.

Mazurek wielkanocny - składniki na ciasto ucierane i przygotowanie

Aby przygotować ciasto ucierane, potrzebne nam będą: 0,12 kg margaryny „Kasia”, 0,08 kg cukru pudru, jajka (2 sztuki), 0,12 kg mąki pszennej i 0,12 kg mąki ziemniaczanej, 0,03 litra oleju, proszek do pieczenia - pół łyżeczki.

  • Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, następnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
  • Wlewamy olej i całość dobrze mieszamy.
  • Na upieczony spód na złoty kolor wyciskamy z worka cukierniczego brzeg z ciasta ucieranego i pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia brzegu (w temperaturze 180 stopni C).

Mazurek wielkanocny - składniki na kajmak i przygotowanie

Do wykonania kajmaku potrzebne są: margaryna - 0,06 kg, cukier kryształ - 0,06 kg, cukier waniliowy - 1 paczka, mleko - 0,23 litra.

  • W garnku topimy margarynę, cukier kryształ, cukier waniliowy i mleko. Cały czas mieszając gotujemy karmel aż delikatnie zgęstnieje.
  • Po wystudzeniu wypełniamy nim mazurka i dekorujemy.

Mazurek wielkanocny - dekorowanie

Dekorację robimy już według uznania. W tym celu możemy wykorzystać czekoladę, rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, morele suszone lub skórkę pomarańczową kandyzowaną.

Czas przygotowania całości to około 2 godziny. Z podanego powyżej przepisu wychodzą dwa średnie mazurki.

Życzmy smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo