Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To najmniej kaloryczne warzywa. Mamy wyliczenia - mają mniej niż 50 kalorii na 100 gram

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Fasola może mieć nawet 340 kalorii w 100 gramach, groch 290 kalorii. Jednak wiele warzyw ma ich znacznie mniej. Które warzywa mają mniej niż 50 kalorii w 100 gramowej porcji? Sprawdziliśmy! Zobacz wszystkie najmniej kaloryczne warzywa ---->
Fasola może mieć nawet 340 kalorii w 100 gramach, groch 290 kalorii. Jednak wiele warzyw ma ich znacznie mniej. Które warzywa mają mniej niż 50 kalorii w 100 gramowej porcji? Sprawdziliśmy! Zobacz wszystkie najmniej kaloryczne warzywa ---->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Mają wiele wartości odżywczych, a nawet mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom na przykład takim jak zawał, udar czy nowotwory. Warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Ponadto, większość z nich zawiera niewiele kalorii, dzięki temu osoby będące na diecie mogą spożywać bardzo duże ich ilości, bez obaw o to, że przytyją. Które warzywa są najmniej kaloryczne? Sprawdziliśmy to! Prezentujemy listę wraz z liczbą kalorii!

Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Według zaleceń dietetyków dobrze jest dodawać je niemal do wszystkich posiłków w ciągu dnia.

Warzywa zawierają wiele właściwości zdrowotnych i dostarczają dużo wartości odżywczych. Przede wszystkim to skarbnica witamin. Stanowią dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, C, E, K i PP, które regulują wszelkie procesy zachodzące w organizmie. Są one odpowiedzialne m.in. za trawienie, poziom cholesterolu, odporność, gojenie się ran, wzrok, metabolizm, ciśnienie krwi czy prawidłową pracę układów sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

Ponadto, zawarte w nich minerały są budulcem kości i zębów oraz regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej, hormonalnej organizmu. Jakie minerały znajdziemy w warzywach? Choćby takie jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fluor, fosfor i jod.

Te warzywa mają najmniej kalorii - lista

To jednak niejedyne zalety jedzenia warzyw. Są one też bogate w błonnik i wodę. Przy takim ogromnym bogactwie składników odżywczych jednocześnie zawierają bardzo mało kalorii. Osoby, będące na diecie lub ograniczające liczbę spożytych kalorii, śmiało mogą sięgać po ich duże porcje, bez obaw, że waga gwałtownie pójdzie w górę.

Należy jednak pamiętać, że warzywa mają różne liczby kalorii, niektóre z nich zawierają ich niewiele, a inne znacznie więcej. Które warzywa zatem są niskokaloryczne? Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera