Przepis na bigos wigilijny
Przepisów na bigos istnieje chyba tyle, ile jest gospodyń domowych. Każdy robi go trochę inaczej, z różnych rodzajów mięs i kapusty, z innymi dodatkami. Jedno jest jednak pewne: bigos to nieodłączny element świąt. W wielu domach na pewno nie zabraknie bigosu na Wigilię na świątecznym stole.
W niektórych domach niekoniecznie bigos pojawi się jednak w Wigilię. Pomimo zniesienia obowiązkowego postu wigilijnego, wiele rodzin cały czas podtrzymuje tradycję i nie podaje mięsnych potraw w Wigilię. Na wieczerzę można więc przygotować bigos wegetariański, czyli bez mięsa, a tradycyjnym bigosem zajadać się dopiero w Boże Narodzenie.
Bigos na Wigilię - przepisy
Jaki jest najlepszy przepis na bigos wigilijny czy tradycyjny bigos? Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Dużą popularnością cieszą się na przykład przepisy na bigos wigilijny Magdy Gessler (na bigos tradycyjny oraz tzw. bigos wigilijny - kapustę z grzybami). Wiele gospodyń korzysta także z przepisu na bigos Ewy Wachowicz.
Ostatnio coraz popularniejszy staje się także przepis na bigos wegetariański, czyli bez mięsa. Bardzo popularny przepis na taki bigos jest autorstwa Jadłonomii - idealnie nadaje się na bigos wigilijny.
A jak wygląda Wasz przepis na bigos wigilijny? Jeśli nie macie swojego sprawdzonego, ulubionego przepisu na bigos na Wigilię, sprawdźcie najpopularniejsze przepisy na bigos wigilijny.
Oraz przyprawy:
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
Jak przygotować bigos wegetariański? Szczegóły na popularnym blogu: jadlonomia.com >>> TUTAJ <<<
Bigos wigilijny Ewy Wachowicz
Bardzo popularny jest także przepis na bigos Ewy Wachowicz. Jakich składników potrzeba, by go przygotować?
- 750 g kiszonej kapusty
- 750 g białej kapusty
- 2 cebule
- 1 golonka
- 1 kg różnego rodzaju mięsa czy wędlin
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- jałowiec
- ziele angielskie
- 1 litr rosołu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Jak przygotować bigos według przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku? Cały przepis znajdziecie na stronie: ewawachowicz.pl >>> TUTAJ <<<
Zobacz przepis na wigilijny bigos
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?